Донев е категоричен: Нов бюджет няма да има

Йорданка Веселинова 11 ноември 2022 в 10:36 1323 2

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Гълъб Донев

Въпреки опитите на "Продължаваме промяната" да задължат служебния кабинет да внесе нов бюджет, такъв изглежда няма да има. 

Премиерът Гълъб Донев по време на парламентарния контрол днес категорично заяви, че "служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите". 

Междувременно от ПП продължават срещите с браншови организации за бюджета. Източници на OFFNews от групата съобщиха, че се работи и по проекторешение за задължаване на Министерски съвет да внесе нов бюджет. (Към момента е внесена само проектодекларация, която дори да събере необходимата подкрепа от 121 гласа, няма задължителен характер - б.а.)

Донев заяви още, че политиката по доходите е дългосрочна и затова трябва да се разработва и прилага от редовно правителство.

"Към настоящия момент служебното правителство няма право да формира политика по доходите, а прилага политиката такава, каквато е заварена от предходното редовно правителство, с параметрите, които са гласувани от Народното събрание в Закона за държавния бюджет", заяви министър-председателят.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова попита Донев дали знае, че в Министерство на икономиката и индустрията се увеличават бордовете на държавните предприятия. По думите ѝ има случаи, в които за 20 работещи се назначава над 30 административни служители, а бордът на това предприятие се увеличава.

"Увеличавате бордовете, увеличавате администрацията. Казвате ми, че няма пари, че не могат да се увеличават доходите", заяви тя, а Донев пое ангажимент да провери казуса.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови