Дончев призна, че гафът с Кристалина е една от причините ГЕРБ да загуби изборите

OFFNews 16 ноември 2016 в 11:25 18244 10

Оставката на правителството не е еднолично решение на премиера и е била обсъдена от министрите, заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред БНР.

"В политиката освен аритметиката и парламентарната политика, имат значение и други неща, като подкрепата, която чувстваш, моралното право да управляваш. Винаги сме се съобразявали и с тях. Когато е очевидно, че нямаш пълната подкрепа, губиш правото да управляваш. Не бива да се крепи само на това, че удържаш парламентарни позиции. Имаше обсъждане, не си спомням да е имало гласуване. Премиерът беше категоричен. Нито един политик, още по-малко държавник, има правото да се обижда на гражданите. Това е нелепо. Не може да има обида. Очевидно има белези, че това, което правим, не е докрай правилното или не се оценява по начина, по който очакваме. Моралът повелява да се оттеглим", каза Дончев.

Според него част от причините за неуспеха на президентските избори се дължат на това, че хората не приемат политиките на правителството. Друга причина било късното издигане на кандидатурата на Цецка Цачева, а негативен ефект оказало и включването на Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН.

"От днешна гледна точка безспорно е нанесло щета. Все пак да припомня, че никой не е бил толкова глупав и безумен, за да си причинява подобен негатив. Водили сме се единствено от намерението България да има шанс за под-добро представяне в състезанието, но очевидно не е довело до резултата, който сме очаквали. Подведоха ни", каза Дончев.

Той очаквал предсрочните избори за парламент да бъдат в края на март или в началото на април. 

"Аз съм за увеличаване на пенсиите, дори минималната да не е 300, а да е 500 лв. В същото време в тази сложна ситуация, в която се намираме, трябва да мислим четири-пет години напред. Светът се тресе. Имаме редица геополитически рискове и колкото да е недолюбван един подобен разход, категорично трябва да инвестираме повече в сектора на отбраната", заяви вицепремиерът по повод бюджета за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

10

Новак

17.11 2016 в 03:14

Професоре, добре казано - "добрият гербераст". Както преди имаше и добри комунисти.

12359

9

kibrito

16.11 2016 в 23:58

Това е далееееч най-малката причина, Томиславе. Уж сте си взели поуки, но май нищо не сте разбрали.

14355

7

neverland

16.11 2016 в 15:19

"Пари за сектора отбрана ще има, като се съкрати администрацията във всички структури с 50%, включително НЗОК. "

А пари за вътрешна сигурност ще има като се съкратят с 50 % всички заети в системата. Пари за еди какво си ще има като се съкратят още 50 % от...

Е хора нали се сещате, че управляващите много добре знаят какво трябва да се оптимизира и съкрати. Въпросът е, че ВИНАГИ подобни стъпки водят до вдигане на безработицата и омраза от страна на съкратените и загубата им като потенциален електорат.

Като съкратиш 15 000 лица от системата на МВР, като съкратиш 10 000 души от...още 10 хил чиновника и още 8 от... и 20-те пенсии като орежем и то си се събира.
Просто никой не иска да влиза в конфронтация с избирателите по този начин, чрез директно съкращаване.
За това винаги дясното не е харесвано, защото директно реже.

18551

5

Нострадамус

16.11 2016 в 13:38

Борисофф направи КАСКАДАТА от КАТАСТРОФАЛНИ грешки през последната година - Рекета, който се опита да осъществи на ЕС в полза на Османлията Ердоган; -Приноса му в учебниците по Световна Дипломация как катастрофално просташки може да действа един Псевдо-държавник при номиниране на личности за шеф на ООН.; -Огромните финансови загуби лично по негова вина за България, вследствие на отказа от Южен поток и Атомните реактори; - Алчността му да привлече повече джихадисти мигранти в България срещу жълти евро центове от ЕС на гърба на хората...И не напоследно място изкючително арогантното и прсташко отношение и тотален рекет на всичко и всички в БГ.

77927

4

El Commandante

16.11 2016 в 12:41

"Подведоха ни", каза Дончев."

Това ли е политически коректния начин да кажеш: Ние сме ебати тъпаците, дето повервахме на Фатима Феркел и на кривомутрия Кръстев и обкръжението му от уонаби-геополитически полуидиоти?
М?

14469

2

случайно прочетох

16.11 2016 в 11:55

“категорично трябва да инвестираме повече в сектора на отбраната"

А нашите пенсионери да мрат, така ли?
Да събираме пари за болни деца, така ли?
Децата ни да се обучават от учители с мизерни заплати, така ли?

Пари за сектора отбрана ще има, като се съкрати администрацията във всички структури с 50%, включително НЗОК.

20696

1

Новак

16.11 2016 в 11:41

Разумни думи - какво действие обаче ще последва след тях? Боко дали е толкова умен та да направи една крачка назад и даде път на други в Партията Му? Ще спечели повече отколкото ако слуша агенти на ДС.