Дончев очаква минимум 600 млн. от Европа през 2015 г. 

Ивайло Анев 05 януари 2015 в 18:37 4185 1

Когато стъпих в длъжност, предварителният анализ на риска показа, че към края на 2014 година има опасност да бъдат загубени между 400 и 200 млн. евро заради изпуснати срокове.

Това заяви в интервю за bTV Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика.

По думите му обаче резултатът е много по-добър от очакванията. "Загубили сме под 80 млн., което считам като постижение. За изключително малкото време, което имахме, направихме повече от възможното", категоричен бе вицепремиерът.

"От 7 оперативни програми две са одобрени, 3 очакват потенциално одобрение", обясни той и допълни: "От тях в страната могат да влязат не по-малко от 600 млн., които да се завъртят в обръщение".

Той призова да не се бъркат политическите турбуленции с фундаменталната стабилност или нестабилност на кабинета, тъй като в този си формат за правителството е нормално да има спорове.

„Ако самите министри се фокусират върху оцеляването на кабинета, той няма да може да направи нищо. Всички действия ще останат на заден план. Опитваме се да свършим това, което можем, което трябва за времето, което имаме”, категоричен бе Дончев.

По думите му в парламента трябва да се търсят тематични коалиции. "Днес може подкрепата да дойде от ДПС, утре от някоя друга партия, включително и от БСП."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови