Дончев: Икономическият ни модел е изчерпан. Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща

OFFNews 08 март 2019 в 22:17 7107 17

Аз твърдя, че този икономически модел, който имаме в момента, е по-скоро изчерпан. През последните 10 години той ни е дал много, но е по-скоро изчерпан. Разходите за труд растат с 8-10% на годишна база, трябва да минем на следващо стъпало - да си припомним как да правим по-скъпи неща, заяви в интервю за "Панорама" на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща. Това е като в електронните игри - на колкото по-високо ниво отиваш, толкова по-сложно става, твърди Дончев.

Той е на мнение, че темпът ни на нарастване с над 3% на годишна база е добър в сравнение с останалите страни членки на ЕС, но трябва да гледаме малко по-напред.

Затова неговият екип разработва план за икономическа трансформация.

Производството трябва да се насочи към нещо с по-висока добавена стойност, смята вицепремиерът.

Едно е да добиваш метал, стомана, мед. А съвсем друго е да произвеждаш зъбни колела, да правиш машини, отбеляза вицепремиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

17

Mario Todorov

09.03 2019 в 18:16

1. Вярно е точно обратното. С търговия в мрежата се изкарват милиони и милиарди, като стойността на единичната продажба е дори под 1 евро или долар. Необходими са не единични продажби на по-високи цени, а увеличение на обема на продажбите. Такава е конюктурата в момента.
2. Няма да има успешен икономически модел, докато "политическите" съображения доминират над икономическите. Липсва рационалност и здрав разум. Това изяде главата на "социализъма" през 1989, същото се случва и в момента с "капитализъма".
3. Промяната не може да се извърши от идиоти и малоумници без един ден трудов стаж. Няма умствен капацитет за това. Както казва Медведев "няма нужда да се напъвате" - резултатите са видими.

3910

16

Georgi Gracata

09.03 2019 в 13:25

Много добре знаеш г-н Дончев,че математиката единствено дава възможност сам да се водиш за носа.Вашето управление не е модел,а машинация с която показвате как коня изяжда ездача.

12001

15

Севтопол

09.03 2019 в 12:18

zuljin, никой не очаква друго от такива като вас, червени боклуци. Като не става с избори, веднага се хващате за кобура.



6239

14

Izoblechitel

09.03 2019 в 11:18

абе булодог, изчерпа ли се модела на корупцията???

Модела е само един и това са инвестиции. Ама нормалните чужди фирми не искат и да чуят за България.

Олигофрен

6774

13

ЛАФЪРДИЕВ

09.03 2019 в 10:11

А в туй време и само за 2019-та ДОСЕГА - "Пореден чужд инвеститор бяга от България."
Aмepиĸaнcĸият пpoизвoдитeл нa бaтepии ЕnеrЅуѕ щe зaтвopи cвoя зaвoд в Tъpгoвищe, cъoбщиxa oт ĸoмпaниятa. B зaвoдa в Бългapия ce пpoизвeждaха aĸyмyлaтopни бaтepии зa дизeлoви пoдвoдници.
Да не забравяме, че през януари си би камшика от България и южноафриканската фирма Automotive Leather Company, която произвеждаше автомобилни тапицерии, включително за BMW. Тя закри трите си бази в България и извади на улицата 1 400 работника..
След нея пък Nestle затвори най-голямата фабрика за сладолед у нас.
А Прасчо - закри и последната българска цигарена фабрика. ДВЕ години по-рано от посочената в приватизационния договор.. И нищо.. Кво толкоз е станало?

6774

12

ЛАФЪРДИЕВ

09.03 2019 в 10:01

По-важното е, че Цецоолу и Дончоолу пак са стягат да ни повтарят за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ.. Тези 20-30 НЕИЗПЪЛНЕНИ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ..
Та да ви припомня - 1,03,2013 г.:
"Оттук нататък трябва да се мисли върху две неща, защото явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно. Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата. Оттук насетне това трябва да ни бъде ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ГОВОРЕНЕ."
Това е заявил премиерът в оставка Бойко Борисов на първото си последно ПОСЛЕДНО правителствено заседание (1,03,2013), стана ясно от стенограмата.
А след това .. Пак работа в НОВИНИТЕ.. И ГОВОРЕНЕ, ГОВОРЕНЕ, ГОВОРЕНЕ..
А работата им - ДОБРУВАНЕ НА МОНОПОЛИСТИТЕ и НАШИЧКИТЕ ПРАВИЛНИ БИЗНЕСМЕНИ.. Къщи, апартаменти, острови.. и т.н.

6774

11

ЛАФЪРДИЕВ

09.03 2019 в 09:53

Ние живеем сред смесица от префърцунено политическо говорене и огромна нищета. Илюзорен свят от изкуствени думички, с които управниците ни биват управлявани.
Това е голямата истина за положение в България!
Връзваме бюджета с европарите - те влизат по-лесно, отколкото да развиваш икономиката, благосъстоянието и покупателната способност на народа! Но когато (заради Гърция) не дойдат - пак наказваш народа!!
Европарите - дават ни ги, що да не ги вземем! Но това те освобождава да правиш РЕФОРМИТЕ, които си обещал преди изборите! Малка подробност, за която се пише тук таме по медиите. Голяма работа, че си изпълнил две - три обещания, други две - три само донякъде, останалите две - три десетки ще ги повторим на следващите избори !!!
Но важното е, да се грижиш за монополите!!! Като този скрит и не толкова очеваден за народа ти - 90% от пазар за 200 млн. лева на година в България е на Лукойл!!! Става въпрос за битум за магистралите и ремонтите на пътища!

4000

10

Краси Милановски

09.03 2019 в 09:46

Тази теорема трябва да се докаже май...Как така китайците и Кока кола забогатяват от евтини неща,или може би работят на Марс???Или пък не е толкова просто,а може би зависи и от други фактори