До края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ-Чаира

OFFNews 30 октомври 2022 в 14:00 4294 3

ПАВЕЦ Чаира

Снимка БГНЕС/Архив

ПАВЕЦ Чаира

До края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ-Чаира. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който в събота заедно с изпълнителния директор на НЕК инж. Мартин Георгиев посетиха хидрокаскадата “Белмекен-Сестримо-Чаира".

В ПАВЕЦ-Чаира, която в момента не работи, Христов се запозна с детайли от процеса на рехабилитация на съоръженията на централата, както и проблемите, довели до нейното спиране. “Централата има изключително важна роля за балансирането на електроенергийната система на страната.

По този начин се обезпечава стабилността и сигурността на електроенергийната система на България и региона. Затова е важно да се направи всичко възможно централата да заработи отново”, каза министър Христов.

От месеци се водят няколко паралелни разследвания, които трябва да установят причините за аварията там. Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев уточни, че вече е взета проба от метала, която ще бъде изследвана и в началото на декември трябва да са ясни резултатите за неговите свойства, а оттам и стъпките, които трябва да се предприемат за усилване, ако такова е възможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

31.10 2022 в 08:12

моля поправете "ходро" на "хидро" в първия курсив
 
X

Подкастът на OFFNews