Аварира най-голямата ВЕЦ в България (обновена)

OFFNews 23 март 2022 в 17:47 13201 1

ПАВЕЦ Чаира

Снимка БГНЕС, архив

ПАВЕЦ Чаира

Има авария при тестването на мощности на ПАВЕЦ ''Чаира'', съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов дадоха извънреден брифинг заради аварията при тестване на мощности на ПАВЕЦ "Чаира", които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

„Факт е, че има авария. От вчера вечерта течеше проверка на мощностите. Днес рано сутринта зам.-министърът на енергетиката Данаил Николов беше там. Събират се данни защо и какво се е случило чисто технически“, заяви енергийният министър.

По думите му става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата за час. Това, което става е, че при тестовете, се е чул тежък тътен при преминаването от 130 на 170 мегавата натоварване.

Разчитахме тази мощност да влезе в експлоатация, но това няма да се случи. Всички съмнения за небрежност и злонамереност ще се проверят, допълни той.

Премиерът заяви, че това е авария, при която няма засегнати хора, няма застрашени населени места и няма да се покачи цената на тока.

„Разпоредих на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. В момента пътуват натам. Този договор за ремонт на турбината е подписан 2017 г. от ГЕРБ, но не с Тошиба, които са производители“, каза Петков.

Ще се установи какво се е случило там, за да се избегне повторен инцидент.

„Хубаво е да се правят договори с производителя на турбините и ако беше направено с Тошиба, нямаше да има проблем най-вероятно“, допълни министър-председателят.

ПАВЕЦ "Чаира" е помпено-акумулаторна водноелектрическа централа, разположена над село Сестримо в Югозападна България. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW.

Това е най-голямата помпено-акумулаторна водноелектрическа централа в Югоизточна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови