Диана Тонова пита защо улица в ''Панчарево'' е широка 1,5 м вместо законните 4 м

OFFNews 08 декември 2022 в 13:10 1876 0

Диана Тонова

Снимка БСП-София

Диана Тонова

Общинският съветник от БСП Диана Тонова се обърна към кмета на София Йорданка Фандъкова да съдейства районният кмет на „Панчарево“ Николай Гюров да отговори на питане от преди година защо участък от ул. „Искър“ в м.“Михово блато“ е широк 1.5 м, вместо отредените 4 м, заради масивна ограда на частен имот, която навлиза в улицата.

„Казусът е обществено значим, става въпрос за незаконосъобразно присвояване на имот публична общинска собственост - улица от една страна и за недопустимо бездействие и отказ да се приложи закона от страна на кмета на район „Панчарево“ от друга”, отбелязва Тонова, която е и заместник-председател на Постоянната комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация на СОС.

Тя припомня, че според одобрената регулация, улицата трябва да бъде с ширина 4 метра. През 2013 г. собственикът на имота в спорния участък изгражда ограда, която попада в действащата улична регулация. Направен е опит за нанасяне на имота в този му вид в Кадастрална карта и кадастрални регистри на София, на който е постановен отказ с мотива, че в Кадастралната карта не са отразени поземлените имоти в съответствие с представените към заявлението документи, в т.ч. документите за собственост.

В отговор на запитване относно предприетите действия от район „Панчарево“ за защита на общинската собственост в процедурата по изменение на КККР на София в този участък, кметът на района отговаря че „изменението не променя местоположението и целостта на предвидената улица съгласно одобрения регулационен план“, т.е. улицата следва да е с ширина от 4 метра, както и че за имота не са налице сметки по регулация и планът няма отношение към изградената ограда, като не санира статута й спрямо изискванията на ЗУТ.

„На място се вижда, че от 4-метровия път по действащия регулационен план, в спорния участък няма повече от 1.50 м. ширина. Изградената пред частния имот ограда е частично масивна и около нея по пътя се минава почти гърбом“, обяснява Диана Тонова.

Ето защо общинският съветник от БСП пита по кой регулационен план е извършено трасирането с протокола от 2013 г. и каква е ширината на улицата в участъка пред имота, както и на какво се дължи разминаването в отговорите на кмета на район „Панчарево“ от 2016 и 2021 г., относно изменението на местоположението и параметрите на улицата, както и местоположението на поставената ограда.

Тонова поставя и въпроса как в участъка улица „Искър“ е станала от 4 м на 3,40 м, а на място е не повече от 1,50 м, а районният кмет не е констатирал завземане на общинския имот.

Тя иска да знае има ли разрешение за строеж на масивната част от оградата - над 60 см фундамент и ако няма издадено такова, предприети ли са действия по премахването й.

“Ще предприеме ли администрацията на район „Панчарево“ действия по възстановяване собствеността на Столична община върху конкретната част от ул.“Искър“ във вид, местоположение и цялост, съгласно действащия регулационен план”, пита Диана Тонова и припомня че за последното през март тази година директорът на Дирекция „Общински строителен контрол“ е дал указания на районния кмет Николай Гюров да бъде започнато административно производство за премахване на плътната ограда, навлизаща в улицата, изградена в нарушение на ЗУТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови