Депутатите закриват компанията за проектиране на магистрали

ОFFNews 23 март 2016 в 10:56 2896 2

Депутатите приеха на първо четене закриването на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) към Министерството на регионалното развитие.

Закриването беше прието с промени в Закона за пътищата, предложени от ГЕРБ. 120 депутати гласуваха "за", 28 бяха "против", а трима се въздържаха. 

Това става само два дни, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че заради спрените обществени поръчки ще бъде закрита една агенция и вероятно ще има наказани служители. Малко по-късно OFFNews разбра, че Борисов говори именно за НКСИП.

Той обясни, че повод за закриването й става прекратената поръчка за изграждане на новите отсечки от магистрала "Хемус". Тогава Борисов я прекрати заради "витаещи съмнения" че фирмите, които са спечелили обществените поръчки, са свързвани с депутата Делян Пеевски и бизнесмена Веселин Златев.

Проектът е внесен в деловодството на Народното събрание на 9 март, като мотивите към законопроектът са различни от изказаните на премиера. От ГЕРБ твърдят, че според анализ Световната банка инфраструктури агенции трябва да се обединят, за да се намали "фрагментацията на управление".

Дейностите, които компанията е осъществявала досега, ще се поемат от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Всички активи, пасиви, архивът и другите права и задължения на НКСИП също ще преминат към агенцията. В срок до месец влизането в сила на закона цялата документация по започнатите процедури за "Хемус", "Струма" и "Черно море" трябва да бъде предадена на експертите в АПИ. 

Агенцията ще замести НКСИП като бенефициент по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020". Освен това всички открити и непрекратени обществени поръчки да се прекратят автоматично, с изключение на тези по оперативната програма. Автоматично се прекратяват и всички сключени договори, освен тези с европейски пари.

Част от експертния състав, който е работил в компанията, ще заработи в агенцията. 

НКСИП беше създадено през 2012 г. по инициатива на президента Росен Плевнелиев, който тогава беше регионален министър в кабинета на Борисов. Основната цел на компанията беше да ускори изграждането на магистралите "Струма" и "Хемус", както и тогавашният приоритет - строежът на магистрала "Черно море".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!