Депутатите решават дали свалят Жаблянов от зам.-председателския му пост в парламента

OFFNews 21 февруари 2018 в 07:41 3744 2

Днес депутатите ще гласуват искането на ГЕРБ за оставка на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП).

Точката е първа в дневния ред за деня.

Парламентарната група на ГЕРБ поиска отстраняването на червения зам.-председател с 81 подписа, сред които има и такива на народни представители от "Обединени патриоти". Депутатите мотивират искането си с изказвания на Жаблянов срещу Договора за добросъседство с Македония; възпрепятстване на реда в пленарна зала на 1 февруари при отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим; твърдението му в декларацията на БСП против провеждането на „Луковмарш“, че Народният съд е „едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“.

На 15 февруари от ГЕРБ призоваха Валери Жаблянов да си подаде оставка заради твърдението за Народния съд в декларацията на левицата. Искането им беше подкрепено от Съюза на репресираните от комунистическия режим. Валери Жаблянов заяви, че няма причина и мотиви да си подаде оставката. 

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че искането за оставката на Жаблянов не е аргументирано. Тя поясни, че ако той бъде отстранен от зам.-председателското място, БСП най-вероятно няма да предложи друг кандидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови