Депутатите разрешиха болнични отпадъци и пестициди да се горят заради кризата

Георги А. Ангелов 20 март 2020 в 21:36 13938 0

Опасните и болничните отпадъци, както и пестициди, ще се изгарят в два инсинератора заради коронавируса. Това реши парламентът в пакета законови промени заради извънредното положение. Министърът на екологията Емил Димитров обясни, че медицинските отпадъци няма да се автоклавират при 120 градуса, както се правеше досега с медицинските отпадъци, защото това не било надеждно и се рискувало при превоза им да се зарази населението.

Председателят на екологичната комисия Ивелина Василева предложи в текста, който се отнася за изгарянето на боклука, да бъде записано, че това ще става по настоящата наредба и включи към медицинските отпадъци и пестицидите. Срещу това простираха от БСП и депутатът Атанас Костадинов настоя пестицидите да отпаднат от текста, защото сега не е мястото депутатите да се занимават с тях и изгарянето им не трябва да преминава през извънредното законодателство.

“Кажете къде на "Позитано" да ги наредим тогава? Няма проблем, там ще ги оставим. Тези пестициди, които сме събрали, са от договора ни с Швейцария на времето. Програмата приключи, но ние сме поели ангажимент да доизчистим. Пестицидите ще бъдат изгорени в единствения инсинератор, който има лиценз. Това е финалът на швейцарската програма. Няма конфликт тук. Защо го създавате?”, отговори му Емил Димитров.

Корнелия Нинова попита какви са гаранциите, че сега може да се спре вносът на медицински отпадъци от тези държави предвид ситуацията. "В България не са внасяни медицински отпадъци", каза Димитров. Според него е създаден оперативен център, с който се следят всички граници.

Спират се обществените поръчки 

За времето на извънредното положение се спират обществените поръчки, а за вече откритите, сроковете спират да текат. Изключения ще се правят само, когато поръчките трябва да се открият, за да се подсигури здравето и животът на гражданите, националната сигурност и за нуждите на извънредното положение. Обществени поръчки няма да се прилагат за закупуването на лекарства, медицински облекла и апаратура. Търговците на едро на медицински изделия пък няма да може да слагат надценка по-висока от 15% върху тази на производителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови