Депутатите пратиха ГДБОП в ДАНС без дебати

OFFNews Последна промяна на 07 юни 2013 в 11:36 2761 3

Сградата на ДАНС. Снимка: БГНЕС
Сградата на ДАНС. Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за ДАНС, предложени от БСП и ДПС, които предвиждат ГДБОП да премине към агенцията за сигурност.

ГЕРБ, които отново влязоха под строй, за да се регистрират и излязоха от пленарната зала, не присъстваха на разискванията и гласуването на проекта.

Промените в закона бяха приети почти без дебати и без почти никакви възражения. Дискусия имаше в края на гласуването само относно новите правомощия на ДАНС да разследват престъпления - кого имат право да разследват и задържат и за какъв вид престъпления.

Служителите на ГДБОП ще преминат в ДАНС, ако отговарят на изискванията за работа в агенцията. Това означава, че ще трябва да минат през полиграф и тест за лоялност.

Измененията предвиждат още председателят на ДАНС да се назначава от Народното събрание по предложение на премиера. Досега той се назначаваше с указ на президента.

Председателят на агенцията и в бъдеще ще е с 5-годишен мандат. Имаше предложение той да се увеличи на 6 години, но Христо Бисеров от ДПС оттегли това предложение.

Шефът на ДАНС трябва да имам минимум 8 години стаж като юрист или професионален стаж в службите, а зам.-председателят - минимум 5 години. 

Първоначално в текстовете липсваше думата "минимум", но тя беше записана по предложение на Спас Панчев от БСП.

Агентите от ДАНС ще могат вече да разследват и задържат хора. Досега те имаха само информационно-аналитични функции.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в кулоарите, че ще поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност към президента заради промените в Закона за ДАНС. Ще поиска от Росен Плевнелиев и вето върху закона.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2013 в 16:00

Не само трябва да има тия критерии ами дори и повече и да се оценяват с точки кандидатите а не субективно. Принципалът НЕ трябва да има думата а да провежда процедурата по избор.

07.06 2013 в 15:52

Не е правилно да се формулира подобно твърдо изискване към квалификацията на председателя и зам. председателя, така за в бъдеще при кадрирането могат да възникнат трудности, точно за тези две длъжности принципалът трябва да има свобода на маневриране при избор на щандидатури...

07.06 2013 в 15:17

http://razuznavane.com/?p=14448

Какво да коментираме. Подготовка за безнаказан грабеж. След като прокурора доказа вярност към партията и на ГДБОП запушим устата, може да се краде безконтролно.