Депутатите пратиха ГДБОП в ДАНС без дебати

OFFNews 07 юни 2013 в 11:36 3920 3

Сградата на ДАНС. Снимка: БГНЕС
Сградата на ДАНС. Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за ДАНС, предложени от БСП и ДПС, които предвиждат ГДБОП да премине към агенцията за сигурност.

ГЕРБ, които отново влязоха под строй, за да се регистрират и излязоха от пленарната зала, не присъстваха на разискванията и гласуването на проекта.

Промените в закона бяха приети почти без дебати и без почти никакви възражения. Дискусия имаше в края на гласуването само относно новите правомощия на ДАНС да разследват престъпления - кого имат право да разследват и задържат и за какъв вид престъпления.

Служителите на ГДБОП ще преминат в ДАНС, ако отговарят на изискванията за работа в агенцията. Това означава, че ще трябва да минат през полиграф и тест за лоялност.

Измененията предвиждат още председателят на ДАНС да се назначава от Народното събрание по предложение на премиера. Досега той се назначаваше с указ на президента.

Председателят на агенцията и в бъдеще ще е с 5-годишен мандат. Имаше предложение той да се увеличи на 6 години, но Христо Бисеров от ДПС оттегли това предложение.

Шефът на ДАНС трябва да имам минимум 8 години стаж като юрист или професионален стаж в службите, а зам.-председателят - минимум 5 години. 

Първоначално в текстовете липсваше думата "минимум", но тя беше записана по предложение на Спас Панчев от БСП.

Агентите от ДАНС ще могат вече да разследват и задържат хора. Досега те имаха само информационно-аналитични функции.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в кулоарите, че ще поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност към президента заради промените в Закона за ДАНС. Ще поиска от Росен Плевнелиев и вето върху закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!