Цветанов заподозря наследника си в план за унищожаване на МВР

Юлиан Христов 31 май 2013 в 13:10 2320 4

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заподозря план за унищожаването на МВР, в който е включен и неговият наследник, бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. 

Това стана по време на дебатите за промените в Закона за ДАНС, които предвиждат изваждането на ГДБОП от структурите на МВР. Предвидено е звеното за борба с тероризма да бъде част от държавната агенция, под чиято шапка е и контраразузнаването. 

"Г-н Йовчев, не знам дали ще успеете да изпълните поръчките за унищожаване на МВР. Аз се гордея със служителите на МВР и винаги ще ги подкрепям", каза Цветанов. Според бившия вътрешен министър управляващите се притесняват от откритите дела в ГДБОП и МВР и с имитирането на реформи искат да заличат всичко. „Вие се притеснявате за всичко, което е правено, и това, което трябва да прави прокуратурата, защото всяко оперативно дело, има месеци разработка. Желая ви успех, но това ще бъде политически успех, но ще бъде успех в толериране на организираната престъпност и в ущърб на българската общественост”, каза Цветанов, като не забрави да припомни операциите на МВР, когато той оглавяваше ведомството. 

„Във вашия мандат – на тройната коалиция, направихте две диаметрални реформи. Когато ГЕРБ спечели изборите, две години преди това правихме много срещи с представители от сектор "Сигурност". Тук е колегата Цветлин Йовчев, той много добре знае, че направихме съвместна работна група, от експерти от ДАНС и МВР и се запознахме после с доклада на тази група. Ползвахме и експертизата на ФБР, САЩ, която се покриваше от становището на колегите от Германия”, каза Цветанов, цитиран от "Фокус". 

Темата беше коментирана и от бившия премиер Бойко Борисов, но не в пленарна зала, а в кулоарите пред журналисти. Според него парламентът измества важни теми. "Аз се надявам малко да се успокоят, защото вместо да говорят за финансово-икономически параметри, за реалните действия, които действително хората очакват, за да им се вдигнат доходите или поне да им се каже реалното състояние на това, което в кратки срокове трябва да правят, те първо се захванаха с ДАНС. Забравяйки, че точно тази агенция произведе тогава огромния скандал „Галерия”, припомни той. 

В същото време депутати от ГЕРБ побързаха да внесат пакета закони за службите, които миналият парламент не успя да гласува. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!