Вучков: Излизането на ГДБОП от МВР е недалновидно

02 юни 2013 в 14:55 2441 2

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Снимка: БГНЕС
Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Снимка: БГНЕС

Излизането на ГДБОП от МВР е изключително недалновидна стъпка, каза пред БНР бившият зам. вътрешен министър и  депутат от ГЕРБ Веселин Вучков.

Той обясни, че различията по отношение на Закона за ДАНС, които предвиждат тази структурна промяна, са принципни и не могат да бъдат преодолени между първо и второ четене в парламента.

"Този законопроект е вреден за националната сигурност и юридически е недостатъчно добре подготвен. За това ги призовавам да го оттеглят и да се направи едно класическо обществено обсъждане с прокуратура, МВР, ДАНС и неправителствения сектор. Парламентарният контрол също е поставен под опасност, защото, когато една полицейска структура със специфични функции бъде извадена от МВР и бъде подчинена на една агенция, която е на пряко подчинение на министър-председателя, тя не може да бъде подлагана на парламентарен контрол всяка седмица", обясни Веселин Вучков.

Според секретаря на Парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов в новия парламент ще има съставена комисия за контрол на специалните служби, която ще осигури контрол над ГДБОП. Той подчерта, че не става въпрос за закриването на една специална служба, а за нейното преместване там, където й е мястото.

"Тъй като има, по думите на министъра, доста припокриване на функции и ангажименти между ГДБОП и криминална, и икономическа полиция, и няма никакви опасения, че тези функции по закон ще бъдат нарушени. В крайна сметка, се цели едно регламентиране на функциите", каза Мерджанов.

По думите на червения депутат ще започне цялостна реформа в сектор "Сигурност", в съответствие с изискванията от страна на Европейската комисия и европейските партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews