Вучков: Излизането на ГДБОП от МВР е недалновидно

Последна промяна на 02 юни 2013 в 14:55 1892 2

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. Снимка: БГНЕС

Излизането на ГДБОП от МВР е изключително недалновидна стъпка, каза пред БНР бившият зам. вътрешен министър и  депутат от ГЕРБ Веселин Вучков.

Той обясни, че различията по отношение на Закона за ДАНС, които предвиждат тази структурна промяна, са принципни и не могат да бъдат преодолени между първо и второ четене в парламента.

"Този законопроект е вреден за националната сигурност и юридически е недостатъчно добре подготвен. За това ги призовавам да го оттеглят и да се направи едно класическо обществено обсъждане с прокуратура, МВР, ДАНС и неправителствения сектор. Парламентарният контрол също е поставен под опасност, защото, когато една полицейска структура със специфични функции бъде извадена от МВР и бъде подчинена на една агенция, която е на пряко подчинение на министър-председателя, тя не може да бъде подлагана на парламентарен контрол всяка седмица", обясни Веселин Вучков.

Според секретаря на Парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов в новия парламент ще има съставена комисия за контрол на специалните служби, която ще осигури контрол над ГДБОП. Той подчерта, че не става въпрос за закриването на една специална служба, а за нейното преместване там, където й е мястото.

"Тъй като има, по думите на министъра, доста припокриване на функции и ангажименти между ГДБОП и криминална, и икономическа полиция, и няма никакви опасения, че тези функции по закон ще бъдат нарушени. В крайна сметка, се цели едно регламентиране на функциите", каза Мерджанов.

По думите на червения депутат ще започне цялостна реформа в сектор "Сигурност", в съответствие с изискванията от страна на Европейската комисия и европейските партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2013 в 18:45

Вучков, оближи говната от задниците на Цвъки и Тиквоча.

02.06 2013 в 15:29

На г-н Вучков може само да му се напомнио, че ГДБОП беше превърната в инструмент за натиск на бившия вътрешен министър и настоящ обвиняем, опитващ се да избегне родното правосъдие - Цветан Цветанов. Колкото до контрола над ГДБОП, следва също да се припомни, че там има куп неразкрити престъпления извършени от нейни служители, включително убийства на задържани, до които парламентарния контрол по време на управлението на ГЕРБ въобще не се е докоснал. Промяна е задължителна, а най-добре да се закрие и да се започне от начало със съвсем нови хора.
 
X