Депутатите оттеглиха старите промени в Конституцията

Симона Костадинова 24 юли 2015 в 09:25 3203 1

Народните представители оттеглиха от дневния си ред точката разглеждане на първо четене на промените в Конституцията.

Това се случи по предложение на председателят на Народното събрание Цецка Цачева. За отпадането от дневния ред гласуваха 167 депутати, против бяха 27, а 3-ма се въздържаха.

Решението за оттегляне на стария законопроект за промени в Основния закон дойде, след като вчера Реформаторският блок отстъпи от две то най-важните си искания, които бяха отпадане на тайния вот и намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет, и се съгласи с предложението на ДПС да се внесе нов законопроект ще са включени трите точки на съгласие – разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд

Цачева използва като мотив за оттеглянето на стария законопроект, който беше внесен в деловодството на Народното събрание през май с подписите на 132 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ, събирането на подписи за новия консенсусен такъв.

Очаква се подписите за новия законопроект за промени в Конституцията да бъдат събрани днес. Най-вероятно той ще влезе в пленарна зала за първо четене след ваканцията на народните представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови