Quantcast

Депутатите отхвърлиха увеличението на бюджета на БАН

Ивайло Анев Последна промяна на 02 декември 2015 в 13:20 2837 3

Българската академия на науките (БАН)

Народното събрание не прие предложенията от седем парламентарни групи за увеличение на парите за Българската академия на науките.

На днешното заседание депутатите продължават гласуването на държавния бюджет.

След отхвърлените предложения бюджетът на БАН остава същият като тази година, макар към него да се добавят 400 хил. лв. Те обаче са за вноската на България в Европейската метеорологична служба.

От ДПС обявиха след гласуването, че българската наука ще продължи само да вегитира на фона на повишаващата се неграмотност.

След приетия бюджет за БАН депутатите приеха и рамка на разходите за Министерството на образованието – от 445.7 млн. лв.

Парламентът одобри и парите на здравното министерство - с 436.5 млн. лв. разходи през 2016 г., което е с 1.5 на сто ръст спрямо тази година.

Подкрепа обаче не получи предложението на Реформаторския блок парите за фонд „ин витро“ да се удвоят през 2016 г.

С приемане на второ четене на текстове от държавния бюджет за 2016 година депутатите утвърдиха бюджетите на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието.

Предвидените разходи на министерството на отбраната са в размер на 1.003 млрд. лв. От тях за политика в областта на отбранителните способности са отделени 932 млн. лв., а за политика в областта на съюзната и международната сигурност - 70.7 млн. лв.

В бюджета на МВР заложените разходи са за 1.1 млрд. лв. Бюджетът на министерството на правосъдието предвижда разходи от 205 млн. лв., от които за политика в областта на правосъдието са предвидени 80.8 млн. лв.; за политика в областта на изпълнение на наказанията - 117 млн. лв.

По време на дебатите социалният министър Ивайло Калфин заяви, че политиката, заложена в бюджета на неговото ведомство, е в рамките на възможното, след което депутатите одобриха разходи за министерството от 1.1 млрд. лв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 14:47

То пък все едно в БАН разчитат на държавата. Ако нямаш допълнителни доходи или не участваш в проекти няма как да оцеляваш с тези пари! Особено, ако не си от София и трябва да плащаш квартира.

02.12 2015 в 15:15


Добре бе, разбрахме че си ненормален.
А на БАН не се дават пари, точно за да съществуват идиоти като тебе.

02.12 2015 в 13:27

Ще ставаме иновативна икономика, основана на знанието, както каза оня ден лекето Лукарски.