Депутатите приеха основните параметри на държавния бюджет за догодина

Симона Костадинова 01 декември 2015 в 22:07 2583 1

На днешното си извънредно заседание депутатите приеха основните параметри на проекта за държавния бюджет за 2016 година.

Неочаквано след около 30 минути дебати по чл. 1 на бюджета, който залага основата на държавния бюджет за догодина, депутатите приеха разискванията по него да бъдат прекратени. От БСП се оплакаха, че е имало социалисти, които са били записани за изказване и заявиха, че с тази процедурна хватка управляващите се опитват да поставят рекорд по бързо приемане на държавния бюджет.

Общият размер на приходите, помощите и даренията ще е 20.6 млрд. лева. Общият размер на разходите пък ще бъде 10.9 млрд. лв, а на трансферите - 10.5 млрд. лева. Заложеният дефицит в държавния бюджет е 1.8 млрд. лева.

След това бързо бяха гласувани бюджетните разходи на органите на съдебната власт за 2016 г., които общо възлизат на 518 млн. лева.

За Висшия съдебен съвет отиват 12. 141 млн. лева, за Върховния касационен съд - 16. 765 млн. лв, за Върховния административен съд пък са предвидени 12. 574 млн. лв. Догодина прокуратурата ще разполага с 200. 727 млн. лв, а съдилищата - с 268.132 млн. лв. Бюджетът на Националния институт на правосъдието ще е 3.301 млн. лева, а на инспектората към Висшия съдебен съвет - 3.757 млн. лв. Предвиден е и резерв за непредвидени разговори в съдебната власт - 600 хил. лв

Депутатите приеха и колко пари ще харчат самите те догодина -  53.4 млн. лева. Министерски съвет пък ще разполага с 82.5 млн. лева.

Днес бяха приети и бюджетите на някои от министерствата. 

По време на обсъждането на бюджета за догодина беше отхвърлено предложение на БСП да бъдат отпуснати 1,5 млн. лева за завършване на ремонтните дейности на манастира „Св. Георги Зограф" в Света гора и 500 хил. лева за ремонт и подпомагане на българската църква „Свети Константин и Елена" в Одрин, след което лидерът на социалистите Михаил Миков излезе на парламентарната трибуна и помоли за минута мълчание в памет на Антим I.

Депутатите ще продължат с обсъждането на държавния бюджет на утрешното си редовно заседание. В проекта на програма на Народното събрание той е четвърта точка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!