Депутати под карантина ще спасяват кворума от вкъщи

OFFNews 06 ноември 2020 в 18:05 3147 0

Снимка Георги А. Ангелов

Депутати под карантина ще могат да работят от вкъщи, това реши изненадващо парламентът, като промени собствения си правилник по предложение на ГЕРБ. Така управляващите ще си решат проблема с кворума, който днес беше осигурен с абсолютния минимум от 212 народни представители с близо час закъснение.

От БСП обявиха, че са видели как се е регистрирал депутат от управляващото мнозинство, поставен под карантина. ДПС няма да участва в заседанията на парламента следващата седмица, докато не получи уверение от здравния министър, че в залата не са присъствали заразени или поставени под карантина народни представители, които да осигурят кворума в залата, обяви зам.-председателят на групата на ДПС Халил Летифов.

Според промяната в правилника карантинираните депутати ще използват видеоконферентна връзка, за да се регистрират за осигуряване на кворум, да участват в гласувания и дори да се изказват по време на дебатите. Единственото условие е предишния ден да са предупредили ръководството на парламента, че искат да участват в заседанието, за да получат линк за достъп.

При извънредно положение или извънредна епидемична обстановка други институции и държавни органи могат да работят онлайн, но за Народното събрание това би било в нарушение на конституцията. Такова поне беше мнението на юристи, до които се бяха допитали от ГЕРБ при пролетната карантина. 

Според източници на OFFNews в ГЕРБ се обмисля възможността целият парламент да заседава онлайн.

Това е втори опит за спасяване на кворума чрез промяна на правилника тази седмица, след като в сряда заседанието се провали. От есента за осигуряването му не се регистрират депутатите от БСП и ДПС. В четвъртък управляващите промениха правилника, като дадоха повече права за изказвания от парламентарната трибуна на отцепниците от БСП, което според депутати от опозицията е купуване на кворум.

Днес обаче кворум бе събран от последния възможен опит и с минимален брой гласове - 121, а управляващите извънредно вкараха обсъждането на бюджетите на първо четене. БСП и ДПС обявиха, че в залата има и карантинирани депутати от управляващото мнозинство, дошли в нарушение на правилата, за да осигурят кворум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови