Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутат от ДБГ: Историческият компромис си има цена

OFFNews 04 декември 2015 в 16:27 3091 0

"Историческият компромис си има цена. Когато се прави такъв компромис трябва да се знае, че идва денят за плащане на тази цена".

Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от РБ Димитър Делчев (ДБГ), който е член на комисията за промени в конституцията и вчера гласува "въздържал се" за допълнителните текстовете, отнасящи се за прокуратурата, което предизвика критики по негов адрес. Думите му са по повод гласуваните вчера изменения в Конституцията, сред които не попадна явното гласуване във ВСС, отхвърлено с гласовете на АБВ, БСП, ДПС и БДЦ.

"Това, че определени текстове са извън обхвата на първоначалното предложение е факт и аз не мога да си смачкам дипломата на юрист и да я хвърля на земята. Но много по-важното е как сега авторите на историческия компромис ще обяснят на хората защо Конституционните промени са на път да придобият такава оскъдна форма", добави той, като така нападна колегите си от ДСБ.

Според Делчев още при орязването на първоначалния вариант на промените в Конституцията се е знаело, че "всичко, което отпадне, не може да се върне между първо и второ четене и вчера на заседанието на Комисията това стана съвсем очевидно".

"Трябва да държим на първоначалния вариант, под който са нашите подписи. И от него да не се отстъпва. Без явното гласуване никаква реална промяна няма да настъпи във функционирането на ВСС и хората все така няма да знаят кой за какво гласува и кой каква отговорност носи. Запази ли се тайното гласуване, тогава и разделянето на ВСС няма да има желания ефект", каза още Делчев.

Депутатът не за пръв път става обект на критики заради поведението си по повод промените в Конституцията. Преди да се стигне до "историческия компромис", той беше един от двамата депутати от управляващото мнозинство, които отсъстваха, когато старите промени в Конституцията бяха отхвърлени в комисия. След като това стана ясно Делчев заяви, че е бил в чужбина и е искал да гласува дистанционно

Когато се стигна до споразумението с ДПС за новия и орязан вариант на промените, Делчев обяви, че няма да се подпише и така нямаше да се съберат желаните 180 вносители. В крайна сметка и въпреки дългото бламиране на новите предложения, той се съгласи на промените и положи подписа си под тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews