''Демократична България'' подкрепя и новото искане на Украйна за оръжие

OFFNews 07 юни 2022 в 21:10 4440 15

Снимка БТА/Владимир Шоков

Христо Иванов, Атанас Славов, Атанас Атанасов и Антоанета Цонева в парламента.

"Демократична България" ще подкрепи новото искане на Украйна за изпращане на оръжие, заяви народният представител и член на комисията по отбрана в парламента Атанас Славов.

Освен че оказването на военно-техническа помощ е принципна позиция на “Демократична България” от самото начало на войната, това е и възможност за модернизиране на българската армия с ново натовско въоръжение, посочват от коалицията в днешно прессъобщение до медиите.

“В момента наблюдаваме нов етап във войната, която води Украйна. В нейната светлина темата за изпращане на старо съветско оръжие кореспондира с другата тема – за модернизацията на българската армия и превъоръжаването и по стандартите на НАТО”, заяви Славов пред БНР.

“Ако сега помогнем на Украйна с това старо съветско оръжие, веднага ще получим заместващи мощности от модерно, натовско въоръжение. Иначе ще останем изправени пред хипотезата в края на този конфликт една страна като Украйна, която не е членка на НАТО, да има по-модерно натовско оръжие в сравнение с държава официален член на алианса. Затова този въпрос не може да бъде подминавам с лека ръка”, добави той.

“Демократична България” отново ще подкрепи украинското искане, дошло чрез нота от посланик Виталий Москаленко. Според Славов първо Министерски съвет трябва да обсъди и прецени, и евентуално да внесе проект за решение в парламента.

Първоначалното решение само за ремонт на военна техника беше в отговор на конкретно искане. Сега имаме ново конкретно искане и затова е редно процедурата да започне отначало”, каза той.

“Всичко това изглежда още по-актуално след вчерашната заплаха с ядрена ракета от висш представител на руските институции към българската държава. Очевидно Русия ни разглежда като неприятелска страна, заради което и ние трябва да имаме подходящ, адекватен отговор и поведение”, заяви Атанас Славов по повод коментара на шефът на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин от вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

15

Mateevk

08.06 2022 в 09:51

Хубаво е преди да пишем, да се позамислим как точно се случва т.нар. "русификация", "филтрация" и т.н. в "освободените" райони. Ние тука вече свикнахме на демокрацията, макар така и да не разбрахме как точно да я използваме и затова си говорим едни общи хубави приказки, а руснаците си действат съвсем конкретно. Примери вече има достатъчно. Да речем първо се спират всички канали за информация, освен руските и заживяваш в т.нар. "нова руска реалност". После идват да ти предложат обезщетение за загинал във войната близък или разрушен дом, но само срещу декларация, че това е станало в резултат от действията на украинците. И щом подпишеш, вече имат инструмент за изнудване. И още - обозначават се личните автомобили със знака "зет" и се поканват евакуиралите се в Украйна и чужбина да се върнат да се погрижат за тях. И ако някой го направи, явно е по-добре да остане, защото не ясно как ще тръгне с маркираната си кола обратно. Учителите веднага почват да преподават по руски учебници и т.н.

1331

14

ваксиниран

08.06 2022 в 01:33

Да, наредиха им - с малки зелени човечета с автомати, марионетки в местната власт и снаряди изстреляни от тяхно име. От 8 години точно това се вижда.

Друго е да си на заплата, обаче, и да говориш небивалици за някоя копейка. Поне се научи, че с тая скоба за смайли само в Русия ще те разберат.

4164

12

Egocentric Eccentric

07.06 2022 в 22:34

Казвам, че за 2 месеца руснаците избиха хиляди ПЪТИ повече невинни отколкото преди това за последната година са загиналите цивилни от тлеещият конфликт там (който пак твоите руснаци създадоха и подклаждат последните 8 години с цел да имат повод да направят инвазията си която се случва сега)

4164

9

Egocentric Eccentric

07.06 2022 в 22:24

@Сотозиро

Забавлявам се че има още хора да вярват, че тая война бе започната в името на интересите на жителите на Донбас. Същият Донбас, в който за последната година от военни сблъсъци са починали има няма 10-тина невинни, а за последните няколко месеца 10-ки хиляди от руските им "освободители".

Ще се радвам да се посмея и на гледната ти точка по други въпроси. Примерно каква според теб е формата на земята?

2073

6

Johnny B Goode

07.06 2022 в 22:05

Замръзналия под нулата - не да убиват хора, а да убиват орки.
Крадливите , миризливи изнасилвачи не са хора.
 
X

Подкастът на OFFNews