Рогозин заплаши България с ядрена ракета

Тя няма да пита за съгласие за полета от страхливите българи - пише бившият вицепремиер след отказа ни да пуснем самолета с Лавров

OFFNews 06 юни 2022 в 09:38 20557 34

Снимка Getty Images

Дмитрий Рогозин

"Ето с какво е хубав "Сармат". Той няма да пита за съгласие за полета от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите общата ни история черногорци. Както и другите разни шведи."

Това написа в Twitter бившият вицепремиер на Русия и главен директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин по повод отказа на България да предостави въздушен коридор на правителствен самолет на руския външен министър Сергей Лавров.

RS-28 Sarmat, по-известнa като "Сатана II", e супертежка междуконтинентална балистична ракета за носене на ядрени бойни глави. Обсегът ѝ е 18 000 километра.

Това е първата директна заплаха, отправена от руските власти към България, от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Междувременно зам.-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви, че колективният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да пропуснат самолета на руския външен министър, е насочен срещу две суверенни европейски държави, и е необходима твърда реакция съвместно със Сърбия, предаде БТА.

"Днешният демарш (бел.ред. - дипломатическо изявление на една държава към правителството на друга държава) естествено не опира до самолета. Той е насочен срещу Русия като държава и срещу Сърбия като държава. Реакцията, надявам се, ще е съвместна и крайно твърда, във формат не само на дипломатически протести, но и на конкретни, практически ответни действия. Да не вземе да им стане навик", написа сенаторът в Telegram.

Той е на мнение, че колективният отказ на трите страни да пропуснат самолета на Лавров за Сърбия не е тяхно решение.

"С влизането си в НАТО всичките три страни изгубиха суверенитета си сериозно и за дълго, а Евросъюзът за тях, било за членките, било за кандидатките, е само прикритие на това позорно обстоятелство. Става дума за натовски демарш и без САЩ той не би бил възможен. С пряката си намеса в двустранните работи на две суверенни европейски страни, нечленуващи в алианса - Русия и Сърбия, НАТО се опитва да заграби и да си подчини останалата част от Европа. Следва глобализация на алианса към останалия свят, където Китай е стратегическа цел номер две след Русия", отбелязва Косачов.

Той нарече липсата на собствен суверенитет у обединена Европа основен проблем в продължаващото разцепление на онази Европа, която би могла да стане единна и неделима. "Към погребалната бригада в лицето на Великобритания, Полша, трите балтийски страни и Чехия, сега се присъединиха България, Черна гора и Северна Македония. Гробари на истинската европейска мечта", пише руският политик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

38

alfakentavur

08.06 2022 в 04:09

Както винаги - Комарницки закопава русоробите.

Да се наредят и тукашните на опашката:

https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/touche_sega-max960-nocrop-always-watermark/public/comix/06-0 6-2022web.jpg

2744

37

AAA

07.06 2022 в 08:03

Ама защо давате гластност на тия глупости????

2744

36

AAA

07.06 2022 в 08:01

Руски педераст , тая ракета спокойно можеш да си я завреш в разхлопания задник!!!!! БОКЛУК

2550

33

alfakentavur

06.06 2022 в 19:15

Егати едноклетъчния spirit оригиналът. Върви да дадеш "обратно мнение" на близките на убития на магистралата човек, който е помагал на други шофьори в аварийната лента.

1000

30

хари борисов

06.06 2022 в 16:48

Вие луди ли сте да заплашвате България с ядрена ракета знете ли какво ще Ви се случи?

1015

29

феро

06.06 2022 в 15:06

Какъв "Сармат", бе, олигофрен! От тези произведените с части от корейски перални ли? Шанса на Сармата да не излети е 60/40, А вероятноста да се взриви при излитане и да отнесе всички околни блядове е още по-голям! "Сармат"-а и той като "Армата"-та дето почина по време на парада на Червивия площад!
 
X

Да помогнем на украинските деца!