БСП спечели: НС прие военна помощ на хартия

България няма да изпраща оръжия, а само ще ремонтира украинска военна техника

Йорданка Веселинова 04 май 2022 в 15:55 10918 6

Снимка Архив - БТА

Вместо да изпраща оръжия за Украйна, България само ще ремонтира военна техника. Депутатите решиха това с 200 гласа "за", 16 "против" ("Възраждане" и по един от ПП, БСП и ДБ) и 1 "въздържал се" (ИТН).

Дебатът, който продължи почти 6 часа и предизвика остра размяна на обвинения в залата, се случи на фона на два протеста пред Народното събрание. Заради споровете се наложи и пленарното заседание да бъде удължено, но това само даде повече време за скандали, но не и за съществена работа по текстовете.

В крайна сметка от три предложения мина само това на "Продължаваме промяната" - за ремонт на повредена военна техника. Димитър Гочев от ПП мотивира това решение с думите, че "България не може да даде това, което не се иска от нея", въпреки че голямата част от парламентарната му група подкрепяла военната помощ. Кристиан Вигенин заяви, че за БСП най-правилно е именно това проекторешение.  

"БСП спечели", с тези думи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС обобщи случилото се днес. Той каза, че така страната е пропуснала възможността да се "оттърве от остарелите съветски железа" и да получи нова военна техника в замяна. Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви, че страната не трябва да ограничава помощта си само до ремонт на военна техника. Същата теза изразиха и от ИТН.

И така, малко преди 15:30 ч. проекторешението на ГЕРБ-СДС беше отхвърлено със 100 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, ДБ), 73 "против" (БСП, ИТН, "Възраждане" и 10 от ПП) и 54 "Въздържал се". Проекторешението на "Демократична България" също беше отхвърлено със 79  гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДБ, 4 от ПП, 8 от ДПС), 50 "против" ("Възраждане" и БСП) и 71 "въздържал се" (ИТН и ПП).

Така военната помощ, която уж беше подкрепяна от ПП и ИТН, беше отхвърлена. Депутати от двете формации, които трябваше да гласуват "по съвест", почти нямаше - само четирима от "Продължаваме промяната" се отцепиха от общата позиция, а ИТН гласува под строй. След това остана само проекторешението за военно-техническа помощ на ПП. Преди гласуването от ГЕРБ-СДС поискаха почивка, а крайното решение - отново отложено.

След края на почивката Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи проекторешението на ПП. По думите ѝ обаче то е "едно нищо".

ПП дава само военна помощ на хартия

Вместо на извънредното заседание точката беше разгледана още сутринта - по време на редовното. Причината - ДБ внесе своето проекторешение, което промени дневния ред. (Според правилника за дейността на НС всяка парламентарна група може да включва точки в програмата на НС всяка първа сряда от месеца - б.а.)

Дебатът започна малко след 10 ч. Атанас Михнев, вносител на предложението на ПП, направи редакционна промяна на текста, според която вместо "техническа", България трябва да окаже "военно-техническа помощ". Това бе и искането на "Демократична България", за което настояваха от формацията преди празниците. 

"Така или иначе вече изнасяме оръжия, така или иначе Путин ни спря кранчето" - с тези думи Михнев мотивира предложението си.

Той предложи още в тяхното проекторешение да бъдат прибавени 6-те искания на Украйна, които бяха изложени в писмо от президента Володимир Зеленски до парламента.

"Нека силата бъде с нас", призова Михнев, който се оказа фен на "Междузвездни войни".

Предложенията на Атанас Михнев обаче бяха отхвърлени със 103 гласа "за" (ПП, БСП и ДБ и 5 от ИТН), 111 "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" и 8 от ИТН) и 12 "въздържал се" (от ПП, ДПС, и ИТН) . Заради това от ПП поискаха 30-минутна почивка. ГЕРБ-СДС обаче контрираха, че това искане нарушава правилника, защото са в процедура по гласуване. Председателят на НС Никола Минчев обаче все пак даде 15-минутна почивка. Тя обаче продължи повече от 20 минути.

По-рано Йордан Цонев от ДПС пък заяви, че е лоша парламентарна практика да се гласува писмо. Той предложи шестте искания на Украйна да бъдат включени към текста, без да се посочва писмото на посланика. След почивката към редакционното му предложение бе прибавена и фразата "военно-техническа помощ според възможностите на България". То бе прието със 155 гласа "за", 15 "против" ("Възраждане" и по 1 от ПП и БСП) и 1 "въздържал се" (ИТН). Групата на ГЕРБ-СДС.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС пък заяви, че писмото се е оказало удобен инструмент за разрешаване на вътрешнокоалиционно напрежение. По думите му България трябва да изпрати както военна, така и техническа помощ. Той защити предложението на ГЕРБ и отново поиска с даряването на военна техника страната да започне преговори със съюзнически държави за превъоръжаване.

Доц. Атанас Славов, вносител на проекторешението на ДБ, заяви, че парламентарната му група ще поиска да се даде широк мандат за военна помощ на МС. Той настоя при гласуването днес да не се посочва само ремонт на украинска военна техника, защото в един бъдещ момент Украйна може да се нуждае и от боеприпаси.

Христо Гаджев от ГЕРБ пък настоя, ако се прави редакционна поправка, то терминът трябва да е не "военно-техническа помощ", а "военна и техническа помощ".

Костя обяви война, ДПС се скара на правителството, ГЕРБ заговори за "гълъби" и "ястреби"

Дебатът по същество обаче продължи само 20 минути. След това от ДПС решиха, че е удобен момент за отправяне на нападки към правителството. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ заяви, че кабинетът на Петков не може да взима решения. Той упрекна правителството, което нито е вносител на проекторешение за военна помощ, нито присъства в зала при гласуването. Хамид Хамид поиска в зала да присъстват премиерът Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев, на външните работи - Теодора Генчовска, както и министърът на отбраната Драгомир Заков.

"От Митрофанова ли ги е страх? Веднага да дойдат тук!", призова той.

Карадайъ пък допълни, че днешният вот е "вот на недоверие към правителството", което не може да вземе националноотговорно решение и затова то се гласува от Народното събрание.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък продължи с руските опорки и заяви, че българското правителство било "екстремистка групировка". Депутатът, по-известен като Костя Копейкин, по традиция заговори за чужди посолства, влияния и чужди интереси.

След това той заплаши, обявявайки война на правителството.

"Това правителство иска война. Нека си гласуват проекторешенията. Щом искат война, ние ,българските граждани, ще им я дадем."

Андрей Гюров пък определи "Възраждане" като чуждопоклонници. 

"Имам един единствен начин да бъдем въвлечени във война, и той е Русия да победи в Украйна", каза той.

Председателят на парламентарната група на ПП се обяви срещу фалшивия неутралитет.

"Някои се правят на ястреби, но българското правителство се държи като гълъбчета" - упрекна МС Христо Гаджев от ГЕРБ.

Той заяви, че военната помощ не е безвъзмездна и даде пример с редица страни, които са дари стара военна техника, но са положили модерни такива. Депутатът допълни, че други държави пък продават оръжия. Гаджев заяви, че БСП използва ДБ, ИТН и ПП като "полезни идиоти", за да продава оръжия на Украйна през посредници.

"Попитайте коалиционните си партньори от Държавна сигурност", иронично призова той.

БСП иска референдум за оръжията

След двучасов дебат БСП проговори. Борислав Гуцанов заяви, че днешното решение е историческо.

Той повтори руските опорки, че изпращането на оръжия ще ни направи страна в конфликта. Тази теза обаче е валидна само в руските пропагандни материали, но не и в реалността, защото редица държави изпращат оръжия, включително и тежка военна техника, но нито една от тях не е част от конфликта. Гуцанов стигна и още по-далеч и заяви, че ако България изпрати оръжия, то те ще бъдат използвани за нападения:

"Български оръжия ще стрелят, ще убиват. Български оръжия ще разрушават домове", каза той.

Украйна обаче има нужда от оръжия за защита, защото руските войски стрелят по цивилни. Руските ракети разрушават блокове, къщи, болници, училища и детски градини.

Гуцанов поиска и референдум за оръжията, а Любомир Каримански определи това предложение като популистко. Съпартиецът му Георги Свиленски бе по-краен, според него нямало значение какви са жертвите.

"Няма значение какви са жертвите. Изпращането на оръжия ще увеличи жертвите", каза той.

Тази теза подкрепи Цвета Галунова от “Възраждане”. Тя заяви, че с оръжията ще се убиват хора

Ще гасите пожар с бензин”, каза тя.

Станислав Балабанов, който беше част от българската делегация в Украйна, заяви:

Заради тънки партийни сметки не виждате реалността, а реалността е ужасна.

Той обвини критиците на предложенията, че блокират проекторешенията, за да запазят електората си или да подсигурят бюджетите си. Той каза това поглеждайки последователно към БСП и “Възраждане”

Тома Биков пък заяви, че това не е никакво историческо решение и обясни, че страната ще прави това, което прави досега - да изпраща оръжия чрез посредници.

Историческа аналогия

Днешното решение се случва на същата дата, на която през 1999 г. Народното събрание реши да отвори българското небе. Тогава 38-НС гласува искането на НАТО България да предостави части от въздушното си пространство за въздушни акции срещу Югославия. Очаквано това съвпадение беше яхнато от Костадин Костадинов. Той заяви, че днес НС обявявало война на българското общество. 

Заплахи, протести и обрат на 180 градуса 

Сагата с въпроса "за" или "против" изпращането на оръжия, започна преди повече от месец. Всъщност дори внасянето на конкретни предложения, иначе съвсем формална процедура, се забави. Въпросът с оръжията за Украйна бе повдигнат непосредствено след избухването на войната в Украйна. Докато обаче европейските държави една по една изпращаха военна помощ, в българския парламент основната тема се оказа въпросът дали изпращането на оръжия ще ни направи или не страна в конфликта.

И така до 30 март, повече от месец след началото на войната, когато в декларация от трибуната на НС ДБ обяви, че започват консултации с другите парламентарни групи за военната помощ за Украйна. Тази декларация нажежи напрежението в коалицията и докато четирите партии се караха, ГЕРБ изпревари ДБ с проекторешение за изпращане на оръжия за Украйна. Те внесоха проекторешението си на 30 март. Два дни по-късно с такова излезе и "Демократична България".

Текстовете обаче почти три седмици застояваха в деловодството на Народното събрание. Причината е неколкократната отмяна на заседанията на комисията по външна политика. Това се случваше с решение на председателката Венцислава Любенова (ПП, ВОЛТ), която най-вероятно правеше това заради множеството заплахи от БСП, че ще напусне коалицията ако "патрон или калашник замине за Украйна".

В края на април ГЕРБ-СДС и ДБ се обединиха и заедно обвиниха Любенова и настояха двете проекторешения най-сетне да бъдат разгледани. В същия ден - 20 април, тя и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров обявиха, че проекторешенията няма да влизат в комисия, защото имали нужда от прецизиране. Въпреки това обаче ДБ и ГЕРБ успяха да вкарат текстовете в дневния ред на ресорната парламентарна комисия. Изненадващо обаче текстовете станаха три - с новопоявилото се предложение на ПП за техническа, но не и военна помощ. В крайна сметка то мина, а срещу останалите две искания за военна помощ се противопоставиха БСП, "Възраждане", ИТН и ПП. Очакваше се тази трета версия да мине още на следващия ден, но  ПП отново бойкотира оръжията за Украйна с процедурни хватки. Причината - липса на доклад, какъвто не се появи до края на заседанието. Междувременно обаче депутатите откриха изложбата "СТОП на войната в Украйна". Така единственото, което направи българският парламент за спирането на войната, бе да открива изложби.

След това депутатите излязоха в 10-дневна ваканция. Преди началото ѝ обаче от "Демократична България" заявиха, че са готови да напуснат коалицията, ако парламентът не даде мандат на правителството да предостави оръжия на Украйна. Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров пък заяви, че депутатите му ще гласуват "по съвест". Към този момент "Продължаваме промяната" нямаше позиция по въпроса, а единственото, което правеше, е всячески да блокира военната помощ - с процедурни хватки, странни аргументи и контрапредложение.

В последния работен ден преди Великден Борисов обвини управляващите, че не са изслушали Дмитро Кулеба и са блокирали военната помощ за Украйна. 

"3-4 дни украинският външен министър се върти като сираче из парламента", каза той.

Няколко часа по-късно ИТН най-сетне избистри позицията си за войната, а лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че ще подкрепят военната помощ. Малко след това Петков призова за даряване на заплати за военна помощ за Украйна. Той съобщи още, че българска делегация ще пътува до Украйна - опит да убеди БСП да подкрепи предложението за оръжия. Това обаче така и не се случи, защото левицата дори не изпрати свой представител.

В деня на заминаването на делегацията "Продължаваме промяната" промени позицията си на 180 градуса. И ако почти месец ПП бойкотираше военната помощ, намираше всевъзможни аргументи срещу изпращането на оръжия и бавеше проекторешенията с процедурни хватки, то на 27 април най-голямата парламентарна група най-сетне се обяви в подкрепа на изпращането на оръжия.

''Позицията на Радев е позорна.'' ПП се обяви за оръжие за Украйна

Няколко часа по-късно българската делегация отпътува за Украйна. В хода на срещата президентът Володимир Зеленски поиска от България да ремонтира повредена военна техника.

На фона на тази среща президентът Румен Радев засили критичния тон към правителството и упорито повтаряше руските опорки, че изпращането на оръжия ще ни направи страна в конфликта, че политици рискуват живота на българите, че правителството е безотговорно и невежо. Корнелия Нинова пък смекчи тона си по въпроса с оръжията, и заяви, че темата не е на дневен ред. За вицепремиера основната тема вече е инфлацията, газът и цените на стоките. Междувременно от останалите партии в коалицията обявиха, че не очакват БСП да напусне управлението. 

Междувременно се оказа , че България е сред най-големите производители на оръжия за Украйна. Това се потвърждава както от разследване на "Ню Йорк таймс", така и от отговор на самата Нинова на питане на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. В отговора ѝ се посочва, че от 20 февруари до 13 април България е продала оръжия на стойност 316 млн. евро. За същия период през 2021 г. продадените оръжия са на стойност 117 млн. евро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

04.05 2022 в 18:04

Заглавието определено е провокативно и доста ме разсмя! ПП страхотно ми се издигнаха в очите, като успяха да сложат динена кора на путинофилите комундели, тиквите от герб и разбойниците на Доган. И най-вече на фуражката в президентството! Брилянтно!

3767

3

Име на профила

04.05 2022 в 17:39

Днес искам само да споделя любимата си новина за деня, директно от РИА:

"https://ria.ru › Новости

В штабе украинских военных нашли признаки занятия черной магией

13 hours ago — https://ria.ru/20220504/magiya-1786707582.html"

Нямам думи за достиженията на российския журнализъм.

2073

2

Johnny B Goode

04.05 2022 в 16:56

Циркаджии. Украйна пак си получава оръжието от България, преклонените главици се крият като щрауси и не смеят да заемат мъжка позиция.
Но забравят, че задниците им остават да стърчат нагоре. И в този конкретен случай и двете страни в конфликта ще се възползуват.
Да са ни честити поредните управляващи мекотели.

5827

1

pisnamiotmutri

04.05 2022 в 16:21

Защо БСП да е спечелило - и ИТН и ПП гласуваха против. Изглежда че мнозинството в коалицията е спечелило. ДПС и ГЕРБ дори можаха да го играят почтенни. Това е положението в парламента изцяло зависими от Русия партии.