Демерджиев: Вратата към Шенген е широко отворена за България

OFFNews 20 октомври 2022 в 12:01 1114 0

Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Стана ясно, че Нидерландия е донякъде скептична.

"След 2 месеца усърдна работа вратата към Шенген е широко отворена за България", заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг след заседанието на Министерския съвет. 

Демерджиев допълни, че още в началото служебното правителство е обявило темата за Шенген като свой приоритет.

Той съобщи, че утре ще бъде публикуван докладът от последната експертна проверка за страната от Европейската комисия, проведена на 12 и 13 октомври.

"Отзивите са, че сме се справили отлично. При такава оценка в доклада не мисля, че Нидерландия ще има сериозни аргументи против приемането на България и вярвам, че целта, която си поставихме на заседанието през декември България да бъде приета като пълноправен член на Шенгенското пространство, ще бъде постигната".

Стана ясно, че Нидерландия е "донякъде скептична": "Целта, която си поставихме - България да бъде приета като пълноправен член на Шенгенското пространство, ще бъде постигната".

Демерджиев допълни, че на последния Съвет на министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС България не е била посочена като актуален маршрут за нелегална миграция, за разлика от Кипър, Северна Македония, Сърбия, Гърция и Италия.

"Беше посочено, че в Австрия основните мигранти са индийци и граждани на Бурунди, но не и такива, преминали през нашата граница, което за мен е изключително удовлетворително и е в рязко противоречие с това, което някои експерти твърдят в страната", каза още вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови