Изпълнили сме всички технически условия за прием в Шенген

OFFNews 08 октомври 2022 в 12:01 1778 4

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Крум Зарков

"Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни при приемането си в Шенген", заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков за започващата в неделя среща на експерти от 15 държави, които ще анализират ситуацията с приемането на България и Румъния в Зоната за свободно движение.

"Не виждам защо Румъния да има по-голям шанс от нас. Ние имаме еднакви права. Още повече за Шенген нещата еволюират в правилната посока и това се дължи до голяма степен на усилията на служебното правителство, което вдигна една позабравена тема", смята правосъдният министър.

Според него тази среща е поискана и от София, и от Букурещ, за да се демонстрира, че са изпълнения всички параметри от техническа гледна точка.

"Решението ще е политическо, но последствията от него са практически. Има натиск, очевиден и силен по турската граница, която е външна за ЕС и трябва да бъде обезпечена със силите, които имаме, а не да ги разпиляваме. Става дума и за придобито от България на по-дълбоко интегриране в европейското пространство", подчерта той.

Според Зарков държавите, които спират присъединяването на България към Шенгенското пространство, все по-трудно намират аргументи за това. Той добави, че усилията по приемането на България в Шенгенското пространство трябва да бъдат продължени и от следващото правителство. 

Зарков коментира, че се борим с усещането за беззаконие и липсата на справедливост от години и като че ли не напредваме нито на йота.

"Реформите ще се усетят, когато минем от високопарните фрази и непрекъснатите обвинения към работа и поставянето на проблемите там, където са. замерянето на различни институции с това кой е виновен и кой е опънал чадър, прикрива факта, че само ако нито една от институциите – чадър е възможен. Дори една да работи – чадър не би бил възможен в нито една. Тоест изводът е, че нито една институция не работи на достатъчно ниво – и не става въпрос само за съдебната система", подчерта той.

Попитан дали фигурата на главния прокурор в лицето на Иван Гешев ли е проблемът на съдебната система или начинът, по който е конструирана тя, министърът заяви, че проблемът е и в двете.

"Чувам как се казва от страни – вие се концентрирате само върху фигурата на главния прокурор и това не е правилно. Но от друга страна не е само това и не би могло да е само това. Преди да говорим за Велико народно събрание и промени в Конституцията трябва да помислим какво можем да направим в рамките на тази. На първо място да я спазваме", категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

08.10 2022 в 13:47

Изпълнили сме всички условия и гоним нелегални имигранти по улиците на София и други градове. Циркаджии!

865

2

Constanza

08.10 2022 в 13:01

Упражнения по празнословие.

6386

1

Zlatko

08.10 2022 в 13:01

Ще ни приемат те нас в Шенген… С такъв преZидент и партийци, като Копейката, Корнишона и Янев, зад Шенген , ще си остам с Шумен.
То бива русофилия, но тяхното е токсична и вредна русофилия.