Олаф Шолц: България е готова за Шенген. Ще работя за това

OFFNews 29 август 2022 в 14:32 2283 2

Шолц

Снимка Getty images

Олаф Шолц

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване, обяви германският канцлер Олаф Шолц в Прага, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски. Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки", допълни той.

Шолц изрази подкрепата си за разширяването на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия, предаде Франс прес.

По този начин германският лидер сподели визията си за ЕС, в който членуват "30 или 36 страни".

Освен това Шолц изтъкна, че правото на вето при гласуванията в ЕС следва да бъде премахнато.

"В случаите, в които понастоящем (в ЕС) е необходимо единодушие, рискът една-единствена страна да възпрепятства взимането на решение нараства с приемането на всяка нова страна членка", каза още канцлерът, като предложи плавен преход към взимането на решения с мнозинство, когато става дума за общата външна политика, а също така и в други сфери, като например фискалната политика.

Шолц подкрепи и идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаването на "европейска политическа общност", която ще даде възможност за редовни разговори на лидерите от ЕС с техните "европейски партньори" от страните, които не членуват в обединението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

29.08 2022 в 17:56

В Шенген ще влезем и с и без това корумпе.

22547

1

dolivo

29.08 2022 в 16:33

Глей ся, какво значи това - качваш се на самолет от София за Берлин и се чувстваш като в автобус, само проверка багаж, паспорта не ти искат никъде.

Това няма как практически да стане с тази пробита граница.

Много напредък имаме, обаче такъв таралеж ще си сложат страните от Шенген зоната с България, че е тяхна отговорност направо, защото ситуацията се знае.

Може би е ОК