Демерджиев: Гешев се изживява като център на властта, оказва натиск и дава обещания

Ружа Райчева 25 ноември 2021 в 18:50 3731 1

Снимка Стопкадър бТВ

Очевидно главният прокурор Иван Гешев се изживява като център на политическата власт. Наяве ще излязат неща, които касаят неговата деятелност, която е доста притеснителна в лично качество. Оказвал е натиск, давал е обещания за съдействие. Ежедневно получаваме множество оплаквания от граждани, които ще намерят отражение в исканията ни за отстраняването му.

Това заяви служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев в интервю пред бТВ. По искането на предишния правосъден министър Янаки Стоилов, е приложена статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочва, че той е "нов център на политическата власт". Гешев се изявява като център на политическа власт, откакто е главен прокурор. Ние питаме допустимо ли е това - моят отговор категорично е не, обясни той.

В правосъдното министерство са постъпили множество оплаквания от главния прокурор и от работата на прокурорската администрация. Демерджиев обаче не пожела да сподели конкректни факти, като се аргументира, че според него Иван Гешев „обича в аванс да осъществява защита“:

„Главният прокурор е допуснал подчинените му прокурори да извършват нарушения. Отношението му е неправомерно в качеството му на главен прокурор, както и в качеството му на ръководител на спецпрокуратурата по-рано.“

Според правосъдния министър трябва да се зададе сериозен въпрос по повод бъдещето на сегашния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС):

„С оглед на последните събития, свързани с отказите на съдиите да си излъчат представители там, не знам дали те могат да представляват българската магистратура.“

Той заяви, че когато получи "зелена светлина" от Конституционния съд веднага ще внесе във ВСС искане за отстраняване на главния прокурор:

Според Демерджиев членовете на ВСС трябва да се замислят много сериозно, дали общественото недоверие, както и доверието на колегите им, не означава, че те трябва да подадат оставки.

"ВСС бяга от решаването на проблемите, като използва процедурни хватки. Това не е трябва да е така. ВСС трябва да решава проблемите, а не да ги избягва", добави Иван Демерджиев.

Иван Демерджиев каза още, че според него няма нищо лошо прокуратурата да проверява министри - стига това да е прозрачно и честно, но че в момента не може да отговори дали прокуратурата проверява вътрешния министър Бойко Рашков.

По повод разследването по казуса "Осемте джуджета", Демерджиев заяви, че всички налични документи са били проверени и съпоставени:

"Основният от тях е доклад на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", в който има описани редица разговори, разпореждания на прокурори, част от които устни и по телефона, което е недопустимо. Става въпрос за посещения на нотариус в болнично заведение, където се е прехвърляло имущество на семейство Златанови", разказа Демерджиев.

Правосъдният министър изтъкна, че не е удачно нотариус да прехвърля имущество в болнично заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови