Дебатите за Караянчева: 'Премиерът не е част от Околовръстното.' Председателят остава на поста

OFFNews 15 октомври 2020 в 10:54 11111 6

Цвета Караянчева да освободи поста председател на Народното събрание заради авторитета на парламента, както и заради честта и достойнството на българските жени, поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на мотивите, с които опозицията поиска оставката на парламентарния шеф. 

Мотивите са поне пет, обяви Нинова. Те са - непознаване на Конституцията и правилника на народното събрание, нарушаване на принципа на разделение на властите и контрол на законодателната над изпълнителната власт, грубо нарушаване на правилника на НС - важни законопроекти, внесени от БСП с месеци не се гледали, каза лидерът на БСП. С думи, поведение и самооценка Цвета Караянчева слага петно върху парламента, каза още Нинова и припомни репликата "Ходи пеша, бе"

От името на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ заяви, че ГЕРБ са ненадминати със своята арогантност и нищо няма да се промени след гласуването. "Караянчева е олицетворение на ГЕРБ: Агресивно държание, арогантно поведение, остър тон", допълни той. Следващото народно събрание и следващият кабинет няма да са същите заради такива като г-жа Караянчева, е позицията на ДПС. 

Този политик не е откраднал нито една стотинка от държавата. Тя не е корумпирана и ще я превърнете в мъченик, подчерта Славчо Атанасов в изказването си от името на "Обединените патриоти". Според него атаките от ДПС идват от това, че Караянчева е направила пробив в тяхната крепост Кърджали. 

Вежди Рашидов от ГЕРБ посъветва Нинова, ако има страст към премиера, да го викне в някой ресторант и "да се обяснят като мъже", а не да го викат в парламента. Премиерът не е на повикване, той не е част от Околовръстния път, заяви Рашидов. 

Хамид Хамид от ДПС се обърна към Караянчева с думите: „Уважаема г-жо кърджалийска мъченица“. Той разказа хронологично за сигнали, постъпили в НС за несъвместимост на зам.-председател на ЦИК за заемания пост, което е основен мотив на ДПС за искането за оставка. „Само с думата "кърджалийска" не сме съгласни в определението на премиера от записа. С всичко друго сме съгласни“, добави Хамид. 

Г-жо Караянчева, вие не сте изгубили доверието на мнозинството. Ще гласуваме против този проект за решение. Цвета Караянчева ще бъде председател на Народното събрание до март, увери Красимир Ципов от ГЕРБ още преди гласуването. 

Веселин Марешки, лидер на Воля, цитира Велислава Дърева, за да обясни "какъв е моралът на тези, които искат оставката на Караянчева". Циркът, който разиграваме в момента, е заради предстоящите избори, обясни той и призова опозицията да бъде по-смирена. 

Гласуването на искането на оставка се състоя в 13:27 след неколкочасов дебат в познатия цветущ парламентарен език.

Предсрочното отстраняване на председателя бе отхвърлено със 125 гласа против. След предложение за прегласуване заради неправилно отчетен вот резултатът бе коригиран на 126 "против" и 97 "за". Въздържали се нямаше. Така Караянчева остава на поста си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3030

6

kolio

15.10 2020 в 16:17

Странно какво ли е имало в акъла на ПКП-то, та да направи асоциация между Боце и магистрални труженички? Какво ли знае? :)

6589

5

stanimir_13

15.10 2020 в 14:35

Този парламент е "Марианската падина" на българската политика.

12362

4

Хуан

15.10 2020 в 12:39

Хахаха, голем смех на днешното театро. Опозицията (доколко е такава, отделен въпрос) иска оставка на основание 5 конкретни неща. Гербера и активиран Марешки отговарят, че тя е честна, БСП са хомосексуалисти и председател на парламентарна група трябва да се види в кръчма с премиера, а не в НС (както е по Конституция), щот не бил на повикване (за Парламента де, за кръчмата явно е, или може би Веждата си ги чупи нещата през неговата си призма). Ти питаш колко е часът, те ти отговарят: Ами, зелено е.

2100

3

гоуемио

15.10 2020 в 12:25

Изпреварвам ропота на лумпенягите, които ще писнат, че това са лични отношения. Телефонният разговор на ББ записан от някое кремълско говедо и угодно тиражиран от безродни медии също е личен въпрос, но никой не задава въпроса КОЙ прави тези записи...

2100

2

гоуемио

15.10 2020 в 12:21

Какво да кажем за себеуважението др. Йончева, обект на многократни еякулации от страна на Сергей Дмитриевич :)))

20699

1

Новак

15.10 2020 в 11:22

Да защитаваш жена, обидена по такъв грозен начин без да прояви грам достойнство и себеуважение означава, че или си същата коза или си безмозъчно същество водещо се от сляпо подчинение.
То като гледам дамския колектив на ГЕРБ до една са тъпи пуtки и май всички са минали покрай шкафчето с пачките.