Велислава Дърева: Цялото интелектуално ядро в ръководството на БСП беше отрязано с нож. Ролята на Румен Овчаров винаги е била на сив кардинал

OFFNews 13 октомври 2020 в 10:33 8700 3

И Тодор Живков не си е позволявал такава чистка, каквато се случи на 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Цялото интелектуално ядро на националното ръководство беше отрязано като с нож, като по заповед.

Това обяви журналистът и бивш член на Националния съвет Велислава Дърева.

Според нея целта на конгреса е била имено тази - да се разчисти ръководството на партията. "Ако всеки, който мисли критично, бъде наричан враг, предател, изменник, колаборационист с ГЕРБ например (това е една от мантрите), това не е здравословно за която и да е партия", бе категорична Дърева.

Отстраняването си от Националния съвет на БСП тя обясни с това, че винаги е била човек, който говори каквото мисли, и очевидно това е крайно неудобно. За 4 г. в социалистическата партия са били прокарани много разделителни линии. Самият Национален съвет е бил разделен и противопоставен на цялата БСП, включително в парламентарната група, смята Дърева. 

"Големият проблем е, че на конгреса никой не се занимаваше с политика. Мисълта беше да бъдат прочистени определени хора и целта беше постигната. Още 2017 г. в едно интервю Корнелия Нинова каза, че нейният идол е Маргарет Тачър. Една "велика" мисъл на Маргарет Тачър е, че социализмът е една вредна идея. Как лидерът на най-голямата опозиционна партия в България се връзва с тази мисъл?", риторично запита журналистката. 

Ролята на Румен Овчаров в партията винаги е била на сив кардинал. По време на конгреса е имало лозунги "Да изчегъртаме герговщината", "Да спрем гуцановщината". "Ами на тези хора нищо не им се е случило. Те са си в ръководството на партията", коментира Дърева. 

Според нея почти една година БСП не се е занимавала с нищо друго, освен с т.нар. пряк избор. "Партията беше като хипнотизирана, беше докарана до истерия. Всеки, който каже критична дума, е враг", допълни тя. 

Идеята евродепутатите да се отчитат пред Изпълнителното бюро не е работеща, защото евродепутатите имат свободен мандат. "На тях не можеш да им даваш инструкции. Очевидно някои хора в БСП не знаят това. Пример за това е, когато 6-ма души от БСП напуснаха парламентарната група, веднага една строена група зад вожда застана, също, както бяха строени зад Бойко Борисов. Бе повторен мизансценът. Може ли едни и същи режисьори да се използват!", каза още Велислава Дърева.

Тя определи като напълно несъстоятелни и противоконституционни призивите 6-мата да напуснат парламента. "Българските депутати не са собственост нито на партията, нито на нейното ръководство, нито на нейния вожд. Те представляват целия народ. Това се отнася и за евродепутатите", бе категорична Дърева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

3

Диди

13.10 2020 в 19:21

Преди години беше интересна личност в тази партия, въпреки невзрачната и външност и пренебрежението и към облеклото. Беше убедена комунистка, и вярваше искрено, че партията и ще възроди България. Талантът и на журналистка, всепризнат от приятели и врагове караше хора да я уважават и възприемат каквато е. Какво се промени в нея, защо се озлоби срещу промените настъпили в партията и, които дават наистина надежда БСП да стане съвременна, прогресивна, социална партия, защо се подведе по безспорните комерсиалисти и кариеристи в нея, които днес тя определя като " интелектуално ядро" - остава без отговор. Абсурдно е да се мисли, че лидерката на партията и Корнелия Нинова може да обработи 700 делегати на конгреса да изхвърлят "интелектуалното ядро" от ръководството и. Просто не ги искаха вече. И това със сигурност е ясно на г-жа Дърева, която иначе винаги казвала това, което мисли. Вероятно в този случай не е така.

3025

2

georgi1234

13.10 2020 в 11:23

"интелектуално ядро" ... хахахаха. Типичен пример за Дънинг-Крюгер ефекта.