ДБ се съмнява в безпристрастността на съдията по делото за Пловдивския панаир

OFFNews 01 декември 2022 в 15:04 1592 0

Гергов

Снимка Архив

Георги Гергов

Групата на "Демократична България" в пловдивския общински съвет се усъмни в безпристрастността на съдията-докладчик по делото срещу "Пълдин туринвест" на бизнесмена Георги Гергов за отмяна на решенията на Общото събрание на акционерите, приели апорта на варненските акции на Пловдивския панаир.

ДБ настоява кметът Здравко Димитров да поиска отвод на съдия Александър Стойчев, защото и преди това - през 2006 г., се е занимавал с бившия лидер на БСП-Пловдив и панаира.

На 24 ноември след едночасови разгорещени дебати общинският съвет на Пловдив реши представителят на общината в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" да гласува против предложението за апорт на акциите на община Варна в международното изложение. По предложение на групата на ДБ в местния парламент бе взето и решение да се задейства блокираща квота, като по този начин да бъде направен опит да се спре превземането на Пловдивския панаир от Гергов.

Преди три дни кметът Здравко Димитров се съобрази с решението на общинарите и атакува в Окръжния съд сделката за увеличение на капитала на "Пълдин туринвест", както и да се спре вписването в Търговския регистър. 

Сега от ДБ се мотивират с появили се в публичното пространство обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в безпристрастието на съдията и иска отвода на Александър Стойчев.

"Изложени са в медиите обстоятелства като: „Александър Стойчев бе осветен като съдията, одобрил посочените лично и поименно от Гергов експерти-оценители. Именно с помощта на одобрената в нарушение на Търговския закон от Стойчев „експертиза“, Гергов успя да стане мажоритарен собственик в панаира още през 2007 г.“, „...само за 1 работен ден, между 7-ми и 11-ти декември 2006, тримата експерти оценяват имотите на Гергов на 67 млн. лева. От експертизата личи, че са използвани данни от сайта imot.bg. Така средната цена на земята на имотите на Гергов е оценена не на базата на реални сделки с имоти, а на базата на предлагането за 737 евро на кв. м. Апортирани са и имоти, които Гергов е ипотекирал, като ресторантски комплекс “Пълдин”. Това е недопустимо, но съдията не го е проверил.“ и др.", съобщават от коалицията на сайта си във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !