Пловдивските общинари отхвърлиха сделката с Варна за Пловдивския панаир

OFFNews 24 ноември 2022 в 15:42 1670 0

Гергов

Снимка БСП

Георги Гергов

След едночасови разгорещени дебати общинският съвет на Пловдив реши представителят на общината в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" да гласува против предложението за апорт на акциите на община Варна в международното изложение, съобщи "Под тепето".

По предложение на групата на "Демократична България" в местния парламент бе взето и решение да се задейства блокираща квота, като по този начин да бъде направен опит да спре превземането на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов.

Предложението на председателя на групата на ДБ Веселина Александрова мина на косъм със само един глас "за" в повече. Любопитен елемент от днешното гласуване е, че вот "въздържал се" дадоха единствено групите на "Автентична лява БСП" и ГЕРБ. По-рано през деня Градският съвет на БСП изпрати декларация до медиите, че се разграничава от действията на общинските съветници на столетницата. В декларацията се казва следното:

"С действията си в Пловдивския общински съвет тези съветници доказват, че политическото номадство е факт, същевременно прозират амбиции за самостоятелен политически проект, за което търсят своята легитамация. Всички общински съветници от името на "БСП за България" са официално санкционирани с решение от 23 юли 2022 г. на Градската конференция на БСП–Пловдив."

Георги Гергов бе лидер на соцпартията в града под тепетата, но бе отстранен от поста. През декември м.г. тогавашния вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова призова областният управител на Варна Марио Смърков да спре прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир на "Пълдин туринвест".

Смърков оспори решенията на общинския съвет пред Административния съд Варна, който откри серия от нарушения при приемането на тези решения на общината и ги отмени.

Решението за апортирането на акциите на Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД в "Пълдин туринвест" АД, основен собственик на панаира, бе взето на 10 декември 2021 г. от общинския съвет по предложение на кмета Иван Портних. Общинският съвет го прие с 28 гласа "за", 15 "против" и 5 "въздържал се". Така капиталът на "Пълдин туринвест" АД се увеличава с 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, които представляват 29 на сто от капитала на Международния панаир. Дни преди общинският съвет да одобри сделката служебният министър на икономиката Даниела Везиева поиска от кмета на Варна Иван Портних да върне акциите на държавата, тъй като такова решение е взето през 2017 г. от общинския съвет.

В средата на ноември обаче Върховният административен съд окончателно обезсили постановеното от Административния съд – Варна, с което той отмени решенията на общинския съвет в морската столица за апортиране на акции на общината в "Международен панаир-Пловдив" в капитала на "Пълдин туринвест" АД на бизнесмена Георги Гергов. Върховните магистрати приеха, че решението на първоинстанционния съд е недопустимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови