ДБ настоява ЦИК да задължи районните комисии да проверяват данни в протоколите от вота

OFFNews 05 февруари 2021 в 19:48 1707 0

Централната избирателна комисия (ЦИК) да издаде указания към районните избирателни комисии (РИК) при обработването на секционните протоколи от парламентарния вот да извършват проверка дали вписаният в тях брой гласували избиратели отговаря на броя на положените подписи в избирателния списък, включително и подписите в допълнителната страница към списъка (вписаните под черта). Такова предложение отправи Демократична България към ЦИК.

Причината е, че след последните поправки в Изборния кодекс в протоколите от секционните избирателни комисии (СИК) няма да фигурират като отделни данните за броя на хората в избирателния списък при предаването му на СИК и броя на тези, които през изборния ден са вписани в допълнителната страница (под чертата). Няма да бъдат вписани като отделни и данните за броя на гласували избиратели според положените подписи в списъка и броя на гласувалите според подписите в допълнената страница. Наред с това отпадна и изискването в секционните протоколи да се посочва и броят на неизползваните бюлетини.

“Тези обстоятелства намаляват броя на контролите в протокола на СИК и създават реална опасност за улесняване на възможни манипулации в изборните резултати. Например, значително се повишава рискът произволно да се увеличи броят на действителните гласове за конкретна политическа формация, без това да може да бъде засечено от контрола брой на неизползвани бюлетини, сумирани с брой действителни и недействителни бюлетин”, се казва в предложението на Демократична България до ЦИК.

Затова от ДБ предлагат при изготвянето на Методическите указания към РИК да бъде включено и изискването те да извършват проверка и на вписаните в секционните протоколи данни за броя на гласувалите според положените подписи, като съпоставя общата им сума с данните, въведени в протокола на СИК, представляващи сумата от отбелязванията в избирателния списък и в допълнителната страница към него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови