ДБ иска военна помощ за Украйна още в първите дни на новия парламент

Радев няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация, категорични са демократите

OFFNews 05 октомври 2022 в 15:01 4388 10

Архив

Снимка БТА/ Христо Касабов

Съпредседателите на ДБ - Владистлав Панев, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов

"Демократична България" ще внесе проекторешение за  изпращане на военно-техническа помощ за Украйна веднага след свикването на 48-ото НС - с тази позиция днес излязоха от обединението, което ще е шеста политическа сила в новия парламент.

В позицията пише още, че ДБ осъжда решението на президента Румен Радев да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна.

"Категорично настояваме президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси", посочват от обединението.

От ДБ припомнят още, че "българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него".

Според демократите "отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълната, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна."

"Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация", пишат от ДБ.

В заключение от обединението настояват президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО.

"Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание", обобщават от ДБ.

Днес ще се проведе протест под надслов "ДА на Украйна - НЕ на Радев". Събитието започва в 18:00 ч. пред президентството. То е организирано от БОЕЦ.  Поводът за протеста е позицията на президента, в която се заявява, че той е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има подписано мирно споразумение с Русия. Позицията на Радев, изпратена от "Дондуков 2" по-късно, се разминава с текста на декларацията, в който никъде не се посочва кога Украйна трябва да се присъедини към Алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

10

Не случайно им викат Демократична Украйна. Предатели.

5827

9

pisnamiotmutri

05.10 2022 в 19:42

Браво. Тук могат да паднат още малко маски. Полезен ход!

1321

8

4rnor

05.10 2022 в 18:08

Ама да побързат, че ако се забавят още малко, няма да е останал и един жив руски войник на територията на Украйна...

Само ще ходят на разходка.

22548

6

dolivo

05.10 2022 в 17:18

очевидно че всички предпочитаме инвестиции от запад, а не псевдо-инвестиции от изток

ако Сорос дава, зимай. ЕС най много даде, най много се открадна

щото Русия освен да взема и рекетира, друго няма да видим от тях

Предпочетете американския империализъм вместо руския, защото американския ще ви нахрани и ще просперирате, а руския ви съсипа и обра

15914

5

поп Дръвчо

05.10 2022 в 15:52

ГЕРБ за такова нещо не ги търсете - почти няма какво да се открадне по тая линия или поне те още не са измислили как.

ДПС са измислили ама за тях това е краен вариант - щото ще ги коват от Посолството.

-1650

3

ob1

05.10 2022 в 15:39

И един независим депутат в парламента може да иска - демокрация, кво да правиш. Знам, че е трудно да го проумее рашистка кратуна, но пак - кво да правиш :)
Друг е въпросът тук. НАТО и ЕС изпращат оръжия. Вашите любимци като видни евроатлантици би следвало да го поддържат. Ако не го правят почват да се правят едни изводи доколко са евроатлантици.
Още обяснения трябват ли ти, руZко тролче?

-1650

1

ob1

05.10 2022 в 15:22

Ето възможност герП и дуписе да покажат какви са евроатлантици. Ще подкрепят ли пращане на тежко желязо или пак ще се правят на разсеяни?
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков