Радев е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има мир с Русия

OFFNews 03 октомври 2022 в 18:00 12677 31

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Румен Радев

Президентът Румен Радев е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има подписано мирно споразумение с Русия. Това се разбира негова позиция, изпратена от президентството.

На 30 септември, часове след като руският президент Владимир Путин подписа анексията на четири украински области, държавният глава в Киев Володимир Зеленски подписа ускорената молба на Украйна за членство в алианса. Той допълни, че Украйна вече е де факто член на НАТО и че де юре членството само трябва да бъде формализирано.

Президентите на 12 държави от НАТО се обявиха в подкрепа за присъединяването на Украйна в пакта. Това се посочва в съвместно изявление, публикувано вчера на сайта на литовския президент. Това са Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Словакия, Канада, Германия и САЩ. България все още не е сред тях.

"Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа", съобщават от "Дондуков" 2. 

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. за присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. "Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната", се казва в изявлението на Румен Радев, който в момента на практика управлява България. И още от думите на Радев:

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави

В същото време президентите на страните от НАТО заявяват, че всички, които извършват агресивни престъпления, трябва да бъдат подведени под отговорност: 

"Подкрепяме Украйна в нейната защита срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и призоваваме съюзниците си да увеличат значително военната си подкрепа за Украйна", се казва още в в изявлението им.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

31

Едър Вредител

04.10 2022 в 22:55

Какво прави гъзъ на Тодор Живков отпечатан върху лицето на Радев

6145

30

kokoten

04.10 2022 в 10:32

А бе,вие сте големи тъпаци...ако укрите станат член на НАТО,автоматически влизаме във война и то директно ядрена с Путкин....и въобще не ми пука на кой му е по-голем дедовия....ние директно си отиваме поне за около 100 години...и за какво заради какво....заради нищо....баси ТЪПАЦИТЕ сте.....ако тия идиоти бяха спазили Минските споразумения,сега нямаше да се чудим какво да правим....на американците им дреме какво ще стане в Европа,щото са далече,а наш'та черга ще изгори ....

1780

29

Р У С К А П О Д П О Г А

!!! ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ !!!

4738

28

Того

04.10 2022 в 04:43

Страшен срам, позор и обида за България е този президент. То бива да си руска подлога, ама чак толкова не бива! Пак ли ще застанем до държави като Сирия и Северна Корея?

318

27

Valioka

04.10 2022 в 01:31

Че ме е яд, яд ме е и то много, но те на Ердоган му свиха сърмите покрай Швеция и Норвегия, та на нашия мухльо ще му цепят басма... Ще го вкарат в правия път, та даже и оттатъка... Дрисльо...

318

26

Valioka

04.10 2022 в 01:17

Слушайте сега, няма как Украйна да стане пълноправен член на НАТО, докато се води война за територии. Това е част от устава на Североатлантическия пакт... Ясно е, че радефф иска може би да се покаже като генерал, който разбира раз'ираш'и от военно дело... Но, тука има едно голямо "НО"... Трябваше нещастника, да декларира, че България подкрепя приемането на Украйна в НАТО, защото това е позиция, това е политика, това е подкрепа... А другото "но" е, че радефф си е лайнар от класа...

-1974

25

Владè

03.10 2022 в 22:19

Този слуга , този душевен пигмей , този иска да се стори голям държавник копирайки предшевствениците си , но е толкова тъп , че да не може да се усети , че вече сме сто и кусур години след времената , в които беше закон или поне бонсенс да клечиш пред руските отрепки ( семейни порнографи и сводници ) и да ти набива кухото канче онуй на който кляка на вицшатаму .
Бедна Родина , разпъната от червени и техните отроци ...

9347

24

Анализи

03.10 2022 в 21:22

Срам за България е този президент. Нарежда се до Копейкин.

925

23

Коментатор

03.10 2022 в 21:01

Лошото е че почти сигурно ще продължи да управлява - най-лошият вариант

14048

22

voododoll

03.10 2022 в 20:55

Митрофанова не му дава да подпише!

Абсолютен продажник! Най-големия позор за българската политика след делегацията, продала ни на СССР! Редом до великия предател Петко Стайнов!
 
X

Да помогнем на украинските деца!