Дайнов пред OFFNews: Ако Габровски стане премиер, трябва да го откарат с линейка до ''Пирогов''

Според политолога Светлин Тачев номинацията на проф. Габровски за премиер е опит на ГЕРБ за измиване на ръце

Ружа Райчева 05 декември 2022 в 14:35 16527 5

Проф. Евгений Дайнов

Снимка Архив

Проф. Евгений Дайнов

Ако проф. Николай Габровски стане премиер, трябва да го откарат с линейка до "Пирогов". Като чух новината, че той е номинацията на ГЕРБ, веднага ми стана много мъчно за него, изглежда почтен човек. Много тъжни времена го очакват, не биваше да се съгласява, заяви пред OFFNews проф. Евгений Дайнов.

По-рано днес именно началникът на Клиниката по неврохирургия и бивш зам.-директор на Университетска болница "Пирогов" проф. Николай Габровски получи първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Според Дайнов проф. Габровски е изправен пред три потенциални травми - първата е, че ще се отрови от досега си с ръководството на ГЕРБ.

"Върховете на ГЕРБ са като жабите в Амазонската джунгла - докосването им е отровно", обясни Евгений Дайнов.

Според него ако проф. Габровски тръгне да съставя редовен кабинет, той ще бъде "натиснат да върши конкретни неща".

"Единствената цел на ГЕРБ е достъп до публични средства. Ако той издържи този натиск и стане премиер, ще го откарат с линейка в "Пирогов". Двама души познавам, които си отидоха заради тази отрова на ГЕРБ", заяви проф. Евгений Дайнов.

Социологът и политически анализатор от Центъра за обществени и политически изследвания и проучвания "Галъп интернешънъл болкан" Светлин Тачев е на мнение, че чрез този ход ГЕРБ имитират желание за съставяне на правителство. Според него, ако ГЕРБ действително искаха да има редовен кабинет, щяха да предложат бившия вицепремиер по евросредствата Томислав Дончев за министър-председател:

"Като острие и най-голям авторитет. Ситуацията напомня на тази с "Има такъв народ" (ИТН) след първите парламентарни избори на 4 април. Тогава те издигнаха кандидатурата на шахматистката Антоанета Стефанова. Подобно на нея, Габровски е компромисна и партийно необвързана фигура. ГЕРБ държат Дончев в резерва, за да не си гърмят патроните, защото той е от последните им ценни кадри."

Тачев обясни пред OFFNews, че като първа политическа сила ГЕРБ са длъжни да демонстрират отговорност по отношение на преговорите за съставяне на правителство. Той отново направи паралел с ИТН, които предложиха експертен кабинет и така "избягали от отговорност". Според Тачев ГЕРБ правят същото:

"Пускат някого, защото трябва и нищо повече. С Габровски показват, че са отворени, но в същото време си измиват ръцете. Дончев е острието, което си пазят."

Политологът от изследователския център "Тренд" Димитър Ганев посочи, че от изборите насам за всички е ясно, че първият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство е трудно реализуем.

"Вероятно има малък шанс за кабинет, но кандидатурата на Габровски има друг цел - тя е подобна на кандидатурата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент. Търси се по-широка основа за кабинет чрез дърпане на ярките партийни лица назад, за да могат партиите по-лесно да преглътнат една евентуална коалиция", заяви той пред OFFNews.

Според Димитър Ганев, ако отново се стигне до предсрочни парламентарни избори, основният въпрос ще бъде кой е виновен - и тогава този, който е положил най-големи усилия за съставянето на редовен кабинет, ще получи повече легитимност.

"Издигането на проф. Николай Габровски за кандидат-премиер е стъпка назад за ГЕРБ и демонстрация на готовност за търсене на по-широко съгласие, за да има правителство", обобщи политологът и добави, че Габровски е безспорен професионалист в своята сфера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

5

веган касапин

06.12 2022 в 15:35

Шамана на ДБ пак е почнал от сутринта с пърцуцата

915

4

8LCHQ997B0oOvWE

06.12 2022 в 08:38

Генчо,дай идея кой да направим премиер.Малък Тошко що не го предложите?Или Николай Банев?

-795

3

Дедо МразИ

05.12 2022 в 15:37

Габровски “ изглежда почтен човек”, което не може да се каже за Генчо обаче

15914

2

поп Дръвчо

05.12 2022 в 15:21

Предното гербово чучело (Атанас Герджиков) си беше нормален гербер. Или депесар, не знам. Ама нормален за тях.

Този е нормален лекар. Сега вече е оцапан.

Само и само ГЕРБ после да кажат - можем бе, МОЖЕМ да предложим някой различен от Тиквоний I.