Да сменим тези, които насаждат омраза, с хора, които изграждат мостове

Позиция на Клуба за българо-македонско приятелство

OFFNews 21 юли 2022 в 16:39 1377 0

знамената на България и Македония

Снимка Интернет

България и Македония заедно към Европа

Клубът за българо-македонско приятелство, в който влизат интелектуалци от двете страни на границата ни с Македония, публикува своя позиция, в която приветства постигнатия напредък в отношенията между двете страни.

Ето пълният текст на декларацията:

Клубът за българо-македонско приятелство приветства напредъка в подобряване на отношенията между България и Македония постигнат с приемането на европейското предложение от двете страни.

Поздравяваме нашите две правителства и два парламента за проявената политическа смелост, както и усилията на Франция и Европейския съюз за постигнатото решение. Даваме си сметка, че това е само началото на един сложен и многоизмерен процес, който трябва да получи обществена подкрепа в двете държави.

Ние от КБМП сме убедени, че това може да бъде постигнато единствено с активно и пълнокръвно общуване на всички нива между двете общества и реализирането на общи цели с потенциала на и усилията на всички заинтересовани страни - бизнес, неправителствен сектор, академични институции, гражданското общество. Чака ни много работа за създаване на условия отношенията ни да не бъдат развивани само на високо политическо ниво, а да се започне положителен разговор между всички участници в обществата и в двете държави. Само така може да се преодолее взаимното непознаване, което разрешава за “герои” на отношенията ни да бъдат представяни само онези, които насаждат страх и омраза помежду ни. Тези “актьори” трябва да бъдат сменени от хората, които ни свързват, а не ни делят, от хората изграждащи мостове, връзки и разбирателство, а не всяващи омраза и реваншизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки