Quantcast

Чобанов: Не е вярно, че източваме държавните фирми

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2014 в 17:37 1563 2

Петър Чобанов

"Спекулира се, че предприятията са източвани, което не отговаря категорично на истината, но същото не може да се твърди за периода 2010-2013 година. Няма изземване на извънредни средства, а се касае за нормалното плащане на дивидент, съгласно нормативната уредба".

Това казва министърът на финансите Петър Чобанов, съобщи пресцентъра на МС.

Коментарът му е по повод информацията от последните дни за изземване на средства от държавните дружества в полза на бюджета под формата на дивидент.

От Министерството на финансите припомня, че срокът за внасяне на отчисленията, съответно дивидент, за държавата винаги е бил един и същ - 31 май, съответно 15 юли за дружествата, изготвящи консолидиран финансов отчет, заложен в съответните актове за изпълнение на бюджета.

Отчитайки влошеното финансово на БЕХ ЕАД, през 2013 г. срокът бе удължен до 15 ноември, а през настоящата година сроковете са 16 юни и съответно 15 юли за дружествата, изготвящи консолидиран финансов отчет, уточниха оттам.

Предвид поетите ангажименти на правителството на Пламен Орешарски по отношение на дивидентната политика на държавата, считано от бюджетната 2014 г. стартира плавно намаляване на ставките с 10% всяка година до достигане на 50% размер на отчисленията, напимнеха от финансовото ведомство.

"Целта е запазване на по-голям разполагаем паричен ресурс в държавните дружества, изпълнение на инвестиционните им програми и стабилизиране на финансовото им състояние. Планираните постъпления от дивидент за 2014 г. са в размер на около 100 млн. лв. и няма да бъдат надхвърлени", уточни Чобанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2014 в 23:45

Негов съученик, който ми е личен приятел каза само едно за чобана: БЕЗДАРНИК.

16.06 2014 в 17:48

Мистър Прическа. Мис е Цецка, естествено.