Петър Чобанов: Не ни чака фалит на държавата

OFFNews 03 юни 2014 в 14:08 3946 10

Мисля, че в последните дни ставаме свидетели на едно истерично говорене по въпросите на фискалната стабилност на страната.

Това каза пред БНР министърът на финансите Петър Чобанов по повод твърденията на Мартин Димитров от Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака "Виденова зима".

"Категорично няма основание, че ни чака фалит на държавата. Фискалният резерв в края на април е 6 милиарда лева. Ако се върнем малко повече от една година назад, в края на управлението на ГЕРБ, фискалният резерв беше 3,9 милиарда лева. В края на февруари миналата година имахме основания да се притесняваме за финансите на държавата, сега - не. Наистина сборуването на числа може да покаже страшна картина, но трябва да се вникне в тях. Говорите за енергетиката, има нова задлъжнялост в енергетиката. Но това е, защото в момента се провежда по-мащабна инвестиционна програма. Тя ще доведе до подобряване на енергетиката като цяло. Така наречената "дупка" в бюджета, отново имаме профанизиране на говоренето. Наистина дефицитът е по-голям от миналата година. Имаме ускорено усвояване на европейските фондове. Това е едно директно обяснение на ситуацията", коментира Чобанов.

Министърът обясни, че не се очакват промени нито в ръководството на НАП, нито в Агенция "Митници".

Той обясни, че за първите няколко месеца са задържани в пъти повече контрабандни стоки от цялото количество, което се е наблюдавало през преходните 4 години. 

На въпрос дали ще бъдат отпуснати допълнителни пари за спешната помощ, той посочи:

Първо, ще се види какво е истинското състояние на Центъра за спешна помощ, ще се види дали няма вътрешни резерви. И тогава, ако е необходимо, държавата също би могла да помогне да се преодолеят проблемите. В момента сме свидетели на криза, но мисля, че тя е управляема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!