Членството в ЕС и НАТО да влезе в Конституцията като надграждане в нова геополитическа ситуация

Нараства желанието на поддръжниците на Кремъл да поставят под съмнение връзките на България с ЕС и НАТО, каза Елена Поптодорова

OFFNews 12 септември 2023 в 10:05 1369 0

Елена Поптодорова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Елена Поптодорова

"Драстично се промениха обстоятелствата спрямо 1991 г. Текстове на Конституцията бяха гласувани в обстановката на все още съществуващия Варшавски договор. Бяха написани в съвършено различна политическа среда. Тази Конституция дойде много скоро след падането на Берлинската система и промяната на системата у нас. (...) Това, което предлагаме, е надграждане в една тотално нова геополитическа ситуация. "

Toва заяви пред bTV дипломатът и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Тя, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), бившият външен министър Соломон Паси, други общественици и организации предлагат членството на България в Европейския съюз и НАТО да се запише в Конституцията. Вчера съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира, че винаги може да се обсъдят такива идеи, но е "малко прекалено" вписването на членството на България в ЕС и НАТО в Конституцията.

Днес Поптодорова посочи, че войната в Украйна е изменила изцяло международните отношения. Тя обясни, че идеята на предложението за конституционни промени е сигурността на НАТО и отношенията с ЕС да бъдат "изречени ясно и еднозначно" в Конституцията. Дипломатът е на мнение, че нарастват признаците на желание на определени групи, поддръжници на Кремъл, да поставят под съмнение този статут на България.

Елена Поптдорова коментира и разговорите между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Тя напомни, че последната им среща е била през 2019 г., когато Путин е играел ролята на посредник между Северна Корея и Запада. По думите ѝ Путин в момента извършва тотално преобразуване на външната политика на Русия. 

"Ако ние сме поддръжници на Кремъл, ние сме обричаме на раздвоение между настоящия ни статут и неясна структура от организации – БРИКС, Северна Корея, Беларус, "глобален Юг", предупреди Поптодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика