Членството в ЕС и НАТО да се запише в Конституцията, искат Плевнелиев, Паси и общественици

OFFNews 07 септември 2023 в 15:27 3053 0

Соломон Паси и Росен Плевнелиев в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Соломон Паси и Росен Плевнелиев в парламента

Росен Плевнелиев, Соломон Паси, Елена Поптодорова и още общественици и организации предлагат членството на България в Европейския съюз и НАТО да се запише в Конституцията, както и да се забранят референдуми за напускане на евроатлантическите структури. 

В отворено писмо, изпратено до лидерите на парламентарните групи и председателите на комисии в Народното събрание, те предлагат още знамената на Европейския съюз (ЕС) и НАТО да станат елементи от националната символика на България. Освен това отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска - например Русия, да се регулират законово. 

Предложенията целят да се препотвърди членството ни в НАТО и ЕС чрез конкретизиране на определени текстове или изцяло нови формулировки в Конституцията, изтъкват вносителите на предложението.

Според тях членството на България в ЕС и НАТО днес е "атакувано както от външни неприятели, така и от техни вътрешни съюзници или неволни помагачи". Живеем в уникална за България информационна и пропагандна среда, трайно комплицирана от войната срещу Украйна и истеричните поддръжници на Путин у нас, пишат вносителите на промените до депутатите.

С очертаващия се консенсус по промените в конституцията се отваря "уникална възможност парламентът да вземат исторически решения" и да се препотвърди евротлантическият цивилизационен избор на България, както и "да ограничи ретроградния популизъм у нас", пишат авторите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика