Членовете на ВСС ще вземат решения само с явно гласуване

ОFFNews 31 март 2016 в 13:36 2336 3

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще взимат решенията си само с явно гласуване.

Това решиха депутатите, които днес гласуваха на второ четене на промените в Закона за съдебната власт.

92 народни представители подкрепиха явното гласуване, 41 бяха против него, а 5 се въздържаха. Отхвърлено беше предложението на ДПС да има възможност за таен вот при приемането на кадрови решения във ВСС или когато се налагат дисциплинарни наказания.

Така всички решения на двете колегии и на пленума ще стават с явно, а не с тайно гласуване, както беше досега.

Против явното гласуване бяха от БСП и ДПС, защото според тях това би превърнало ВСС в политически зависим орган. Реформаторите пък твърдо подкрепяха идеята за явен вот, каквато е и препоръката на Венецианската комисия.

Темата предизвика размяна на остри реплики между БСП и РБ, като социалистът Чавдар Георгиев обвини РБ, че искат да се върне времето на Тодор Живков, когато гласуването е ставало с вдигане на ръка.

Малко преди депутатите да гласуват дали във ВСС да има явен или таен вот, съпредседателят на ДПС Четин Казак предложи самите депутати да гласуват тайно, защото "явно някои много ги е страх от тайния вот". Предложението му беше отхвърлено.

По-рано днес депутатите решиха да увеличат заплатите на членовете на съвета, въпреки че преди 2 месеца ГЕРБ и РБ поискаха оставките им преди два месеца.

Днес депутатите окончателно приеха промените в закона, който урежда разделянето на ВСС на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите. Всяка от колегиите ще приема самостоятелни решения по въпроси от нейната компетентност. Създаден беше и пленум, който ще решава общите за съдебната система въпроси например бюджет, годишни доклади за дейността и управлението на недвижимите имоти на съдебната власт.

Законът въвежда и въвеждането на правила за избора на членове на ВСС от Народното събрание, както и за прекият избор на членове от общите събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!