БСП обвиниха реформаторите, че искат да върнат времето на Живков

ОFFNews 31 март 2016 в 12:02 2001 0

БСП обвиниха депутатите от Реформаторския блок (РБ), че искат да върнат времето на Тодор Живков.

Това стана по време на гласуването на второ четене на промените в Закона за съдебната власт, който е свързан с приетите в края на миналата година изменения в Конституцията и записаното там разделение на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Още по време на промените в основния закон от Реформаторския блок обявиха, че държат гласуването във ВСС да бъде явно. ДПС и БСП бяха против това предложение и искаха гласуването да остане тайно. Днес отново имаше дебат по темата, в който реформаторите настояха гласуването във ВСС да бъде явно, както препоръчва и Венецианската комисия.

"Вотът трябва да бъде явен. Тайно гласуване имаше и за омбудсман наскоро. Аз така и не можах да намеря колеги от различни групи, които да са гласували за Мая Манолова, но тя бе избрана", каза депутатът от гражданската квота на РБ Мартин Димитров.

Малко след това социалистът Чавдар Георгиев се обърна към РБ с думите: "Аз ще ви предложа нещо друго - нека да гласуват явно с вдигане на ръка. Така беше по времето на Тодор Живков. Вие това ли искате - да върнете тоталитарното управление".

От ДПС също се изказаха против явния вот. Съпредседателят на партията Четин Казак заяви, че подобно гласуване би довело до притискане на членовете на съвета.

"Ако искаме да гласуват свободно, без да се притесняват от неправителствени организации или медии, които ще ги разпъват на кръст, че не са гласували за един или друг кандидат, не трябва да ги задължаваме да е явно. Аз съм убеден, че в повечето случаи тези хора ще проявят достатъчно смелост и ще решат гласуването да е явно. Но ще се случва и да се налага да е тайно", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови