Частични избори в 2 общини и 10 кметства, Обзор решава дали да се отдели от Несебър

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2021 в 09:11 1170 0

Кметове на 10 кметства и на 2 общини се избират днес на частични избори. Секциите в населените места отвориха в 7:00, като избирателите могат да дадат своя глас до 20 ч.

Разкритите секции са общо 57 , като броят на избирателите по списък е 17 538.

В Баните и в Мъглиж се избират кметове на общини. Вотът за кметове на кметства е в Слънчево, община Аксаково; Боян, община Венец; Пудрия в община Криводол; Славовица в община Долна Митрополия; Поточарка в община Крумовград; Трояново, община Камено; Калейца в община Троян, кметство Мъглен, община Айтос; Николаево, община Плевен и Стежерово в община Левски.

И тези избори се провеждат по здравен протокол, предоставен от Министерството на здравеопазването. 

„С използване на лични предпазни средства. На входа постелки с дезинфектант, физическа дистанция. Дори в една от общините изискват и да се попълни декларация от членовете на секционната комисия, че нямат симптоми на Covid-19.Организиран е ред да не се допуска струпване, поставени са табели с инструкции за правилна хигиена на ръцете, правилно носене на лицеви маски“, обясни пред БНР Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Заради многото заявки към подвижната избирателна кутия за хора с увреждания в община Баните тя е започнала работа от 6:00 сутринта.

През днешния ден се провежда и един местен референдум. Темата е обособяване на нова община с център град Обзор, която да включва и още шест населени места - Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница. Там ще гласуват с "Да" или "Не" - населените места да бъдат отделени в самостоятелна община, с административен център Обзор. В момента те са към община Несебър.

До провеждането на референдума не се е стигнало лесно и напрежението продължава и в последната седмица. Със съдействието на кмета на Несебър Никола Димитров (независим, подкрепен от БСП) общинският съвет в Несебър отказа да насрочи дата за провеждането на референдума, като впоследствие това е извършено с решение на областния управител на Бургас. Разбираемо, Несебър държи Обзор да остане в общината му, а кметът на Обзор -Христо Янев (ГЕРБ) е на друго мнение.

За да бъде признат референдумът, трябва в допитването да участват не по-малко от 40% от хората, които имат право на глас и повече от половината от тях трябва да са отговорили с "Да" на въпроса. След това, при положителен вот, се задейства процедурата и областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерски съвет. Това трябва да стане в двуседмичен срок. Крайното решение се взима от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови