Част от ръководството на ДКЕВР все пак подава оставка

OFFNews Последна промяна на 28 август 2014 в 18:15 3706 3

Боян Боев

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова се съгласиха да подадат оставките си.

По-рано днес от ДКЕРВ заявиха, че не виждат причини ръководството на комисията да се оттегля, но след  разговор с енергийния министър Васил Щонов Боян Боев и Лилия Младенова решили да подадат оставка от постовете си.

Другият зам.-председател на ДКЕВР Еленко Божков, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение.

Правителството има съмнения за конфликт на интереси и за това смята за редно Еленко Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР.

Оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков, които бяха назначени от предишното правителство с 5-годишен мандат, бяха поискани вчера от служебния премиер Георги Близнашки и енергийния министър Васил Щонов.

Мотивите, с които бяха поискани оставките, са че комисията не работи ефективно и всички решения и предложения, които излизат от ДКЕВР, са неработещи.

"Още през месец май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР. Нещо повече – в свое писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, „които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора“, посочват от Министерството на икономиката и енергетикатат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2014 в 08:16

Естествено, че не действат ефективно и който и да е там пак така ще действа. Много е просто, но не искат да го правят. Трябва да пуснат на пазарен принцип скъпия ток на американските Марици и ВЕИ-тата и да не им подсигуряват огромните печалби, толкова е просто!

28.08 2014 в 23:25

Настъпиха ЕРП-тата и ВЕИ-тата и отговорът не закъсня. Зад част от тях са Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев и доста друга подобна сган. Да му мисли обикновеният потребител - 50% увеличение на тока са му гарантирани, както и техните печалби.

28.08 2014 в 20:21

Оставки, да. А г-н Еленко кога? Би следвало, този господин да бъде поставен там, където хора не минават, например сред гъста и много голяма гора.
Добре помним, как през 1995-6 г, по времето на Виденов, този господин, в качеството му на Главен секретар на М-во на енергетиката, редовно предоставяше служебни автомобили за ползуване на шефката си в партията на социалдемократите ( май имаше и такава за кратко)г-жа Тутберидзе. Автомобилите са били използувани за ходене по партийни дела и при това някои от тях бяха доста потрошени. Разбира се, минаха между капките.