Част от ръководството на ДКЕВР все пак подава оставка

OFFNews 28 август 2014 в 18:15 4190 3

Боян Боев

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова се съгласиха да подадат оставките си.

По-рано днес от ДКЕРВ заявиха, че не виждат причини ръководството на комисията да се оттегля, но след  разговор с енергийния министър Васил Щонов Боян Боев и Лилия Младенова решили да подадат оставка от постовете си.

Другият зам.-председател на ДКЕВР Еленко Божков, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение.

Правителството има съмнения за конфликт на интереси и за това смята за редно Еленко Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР.

Оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков, които бяха назначени от предишното правителство с 5-годишен мандат, бяха поискани вчера от служебния премиер Георги Близнашки и енергийния министър Васил Щонов.

Мотивите, с които бяха поискани оставките, са че комисията не работи ефективно и всички решения и предложения, които излизат от ДКЕВР, са неработещи.

"Още през месец май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР. Нещо повече – в свое писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, „които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора“, посочват от Министерството на икономиката и енергетикатат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!