Quantcast

БСП внесе промени, за да се преизчислят всички пенсии

OFFNews Последна промяна на 20 април 2017 в 12:17 3368 4

Внесохме в НС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисление на всички пенсии от 1 юли 2017 г. на база на средния осигурителен доход за 2013 г. (618.06 лв.) Това е справедливост, която ние отстоявахме по време на предизборната кампания, и сега изпълняваме.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев в НС. По думите му, ако се приеме това предложение, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии. Той обясни, че за един и същ осигурителен стаж разликата в пенсиите е огромна. Последното такова преизчисляване е правено през 2008 г. от БСП. Стойнев подчерта че тази мярка наистина ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България. 

„За първи път има нов подход при представянето на законодателни инициативи. Ние предлагаме предварителна оценка на въздействието в 5 сфери: основание за законодателна инициатива, заинтересовани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, въздействие върху нормативната уредба. Призоваваме всички политически партии по този начин да представят своите законодателни инициативи”, заяви Стойнев.

Жельо Бойчев: Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени

Предлагаме възнагражденията на народните представители в 44-то НС да бъдат замразени към база декември 2016г., заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев. Той изтъкна, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и ОП обещава евентуално увеличение на доходите на българските граждани към края на мандата си. Затова считаме за крайно неприемливо - възнагражденията на народните представители да се актуализират на всеки 3 месеца. Най-малкото, което можем да направим, е с личен пример, да изразим съпричастност към огромното мнозинство български граждани, които живеят под или около прага на бедността в страната, заключи Бойчев.