БСП внасят сами вота на недоверие за здравеопазването

OFFNews 03 октомври 2018 в 14:05 1508 0

БСП ще внесат сами новия вот на недоверие към правителството на тема здравеопазване. Очаква се това да стане в първите дни на другата седмица.

"В момента нашите здравни специалисти работят по мотивите, които ще са готови до края на седмицата. Ще внесем ясни мотиви", коментира социалистът Крум Зарков пред журналисти в парламента. Той подчерта, че левицата няма да търси подкрепата на други парламентарни партии при внасянето на вота, но очаква подкрепа при гласуването от всеки депутат, който чува в своя регион от хората, че така здравеопазването не може да продължава.

"Успешен ще е вот, в който стане ясно, че ГЕРБ са неспособни да предложат качествено нов модел на здравеопазване, а вместо това предлагат да се наливат пари в една система, която всички констатират, че е пробита. Успешен ще е вот, в който ясно прозвучи, че има път напред, че има друга алтернатива. Математическите изчисления не ни интересуват", каза
Зарков. 

От ДПС обявиха, че не са търсени от левицата за консултации за вота на недоверие. "Ние сме опозиция в това Народно събрание и това предпоставя определено поведение на ДПС. Все пак има две неща, които мисля, че е нужно да се кажат в една такава ситуация. Първото - не сме видели мотивите все още на вота на недоверие, а би трябвало да ги видим и тогава да ги коментираме", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и подчерта, че партията му още през януари е предлагала тази тема за вот на недоверие.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че партията му най-вероятно няма да подкрепи вота. "Сега не е моментът за създаване на хаос в държавата", каза той, но подчерта, че здравеопазването има нужда от промяна. 

От ГЕРБ пък обявиха, че очакват вота да не бъде успешен и подчертаха, че търсят решения за финансово стабилизиране на здравната система. "Аз смятам, че основанията би следвало да ги видим в мотивите към вота на недоверие. За първи път в парламентарната история имаме вот на недоверие за намерения", заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

Тя подчерта, че предложените модели за здравна реформа ще бъдат обсъдени в ресорната комисия другата седмица. "Затова аз смятам, че дебатът е важен и трябва да се състои, а иначе парламентарната опозиция намира своите възможни варианти за решение за това как да докаже своето присъствие. Най-вероятно колегите искат дебат за вот на недоверие, а не дебат за усъвършенстване на здравноосигурителния модел", предположи Дариткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови