БСП внася законопроект за доброволческия труд

Кристина Минчева 08 февруари 2024 в 11:56 638 0

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП предлага регламентиране на доброволческия труд, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание. Законопроектът ще бъде внесен още днес. Целта на закона е да отговори на нуждата от регулация на доброволческата дейност в България, поясняват от младежкото обединение на БСП.

По думите на председателя на младежкото обединение на БСП България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма такъв закон. Той обясни, че законът цели доброволците в различни сектори да бъдат защитени, да имат здравна осигуровка, обучение, техника. 

"Ние поставяме основите 100 000 души да бъдат регулирани - това са хора, които обикалят планините да издирват деца. Чрез законопроекта можем да направим доброволчеството по-привлекателно", коментира Габриел Вълков от БСП.

В законопроекта е заложено създаване на национален регистър на доброволците, който ще бъде поддържан от Министерството на труда и социалната политика.

Предвидени са и видове доброволческа дейност, различни права и задължения, както за доброволците, така и за организаторите на доброволческа дейност. Създаване на сигурност на пълнолетните и малолетните, които искат да бъдат доброволци. 

"Законопроектът регламентира доброволческия труд и предоставя защита на доброволците", уточни Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика