БСП си иска машинното гласуване

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2019 в 20:46 2053 1

Крум Зарков, БСП

Снимка bnt.bg

„Само преди 3-4 месеца дебатът за машинното гласуване се водеше остро, с аргументи. Сега ЦИК констатира проблеми с машинното гласуване, но те се дължат на това, че то не беше въведено изцяло. Преди месеци искаха да го отменят, но в последния момент то беше въведено частично, с компромис за пълно и самостоятелно въвеждане след машинното гласуване. Сега отново влизаме в същия филм.”

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред БНР. Той смята, че от ГЕРБ съзнателно създават трудности, а след това, позовавайки се на тях, гонят една и съща цел - да се отмени машинното гласуване. Депутатът беше категоричен, че машинното гласуване е една от гаранциите за честен вот. Той изтъкна двата големи проблема, свързани с честността на изборния процес. Според него единият е извън секциите - купуването на гласове, както и административният натиск, а вторият е вътре в секциите - членове на СИК бъркат, в прекия и преносен смисъл, в бюлетините. "Машината дава просто и лесно решение на тези проблеми. България реши - машинното гласуване е въведено в Изборния кодекс през 2014 година", добави той.

"Политиката на лашкане напред-назад накара хората да изпитват признаци на морска болест - те не гласуват нито с хартия, нито с машина. Ние трябва да приобщим хората към политиката, да ги върнем към политиката. Иначе страната ни ще продължава да потъва", изрази мнение Зарков. Но не каза как именно белокосият електорат ще бъде обучен да борави с машината, нито как избирателите ще бъдат мотивирани да отидат до урните.

По темата за закупуването на Ф-16, Крум Зарков коментира: "БСП ще участва в дебатите за Ф-16, но още отсега тази сложна сделка има различни параметри - технически, икономически, политически. Обилно се говори за техническите параметри - не знам колко е полезно за широката публика. Утре ще станат ясни и икономическите. Има и политически параметър - способността на правитеството да води честен дебат, да спазва определените от него процедури и да убеждава обещството, че такова усилие си заслужава. Правителството обаче не си свърши работата. Сега ще изпаднат в ситуация, в която трябва да потушават напрежение".

Според него в България през последните години сме загубили способността да водим нормален дебат, защото той се води чрез недомлъвки и ако не се промени това, няма да може да се реши качествено никой от сериозните ни проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5300

1

квазимодо

14.07 2019 в 21:38

Абе Крумчо, какъв дебат искаш - ще влезем , ще излезем - държите се като член, а сега искате дебат. Е да бяхте стояли в парламента. Някой трябва да ви играе по гайдата. Е , сори няма.