БСП не знаят къде е проблемът с ромската интеграция и всъщност предлагат намаляване на учителските заплати

OFFNews 18 януари 2019 в 15:52 5786 0

Красимир Вълчев

БСП не разбират, че проблемът с интеграцията на ромите не е толкова социално-икономически, колкото социално-културен - при тях има липса на отношение към образованието, заяви ресорният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНР, след като социалистите поискаха промяна в закон, която да спре всички видове помощи за семейства с деца до 16 г., които не ходят на училище.

Точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на втори, трети и четвърти клас, припомни министърът, както и че и сега семейните помощи за деца са обвързани с посещаемостта в училище. Въпросът е кои допълнителни помощи да бъдат обвързани, каза той, но подчерта, че много трудно се обвързват едни права с други.

Критиките на БСП към връщането на отпадналите деца в клас министърът посрещна с покана критикуващите да се включат в екипите по механизма за обхват, да обикалят махалите и да убеждават ромите да пускат децата си на училище, за да разберат всъщност колко усилия се полагат за това.

По механизма са работили над 11 000 души в над 1000 екипа и в резултат на работата им над 30 000 деца са били записани в училище.

Той показа, че когато институциите работят заедно, има ефект, подчерта Вълчев. По думите му първата стъпка - записването в училище, е направена, сега се работи по по-трудната задача - децата да посещават училище ежедневно. Образованието е дългосрочният, най-ефективен отговор на проблема с интеграцията на децата, чиито семейства нямат отношение към обучението, посочи министърът. По думите му за задържането на децата в училище най-много разчитат на учителите, които ежедневно полагат усилия. Този проблем трябва да бъде борен преди всичко с продължителни, постоянни, целенасочени, координирани усилия на институциите. Той изрази надежда БСП да разбере това, защото образованието има нужда от приемственост в политиките. 

По отношение на делегираните бюджети очевидно БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпореждане с бюджета и зависимостта на бюджета от броя на учениците, коментира министърът.

Днес Корнелия Нинова заяви, че БСП ще предложат изменение в образователен закон с цел премахването на делегираните бюджети.

По този повод министър Вълчев заяви:

"Разбрах, че с "Визия за България" БСП предлага премахване на делегираните бюджети. Отворих "Визия за България", не видях такова нещо да предлагат. Видях, че предлагат заплатите на учителите да бъде на средното ниво за страната, т.е. предлагат намаляване на заплатите".

Той уточни, че след последното увеличение средното учителско възнаграждения ще бъде с 25% над средната заплата за страната, заяви министърът.

"Никой в системата не е против делегираните бюджети - увери той. - Напротив - тези, които не са на делегирани бюджети, искат да бъдат. Преди това училищата и директорите пишеха молби за два химикала до общината. Делегираните бюджети дават възможност за развитие на училището."

По думите му БСП са пропуснали факта, че от 2018 г. е променена финансово-разпределителната формула и вече има компонент, който зависи от броя на паралелките и на групите, средства, които не зависят от големината на училището. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови