БСП няма да преговаря, а ще споделя вижданията си

OFFNews 12 октомври 2014 в 14:17 3152 10

"Ние няма да преговаряме. Ние сме поканени на тези разговори, за да споделим своите виждания за случващото се в България."

Това обясни пред БНР Захари Георгиев от БСП, който ще участва в консултациите с ГЕРБ.

„Нямаше разнобой по мнението, че не желаем да се хвърли страната в хаос чрез едни нови парламентарни избори, които е съмнително дали ще доведат до някакво ново преструктуриране на политическото пространство, а в същото време ще се продължи да се ръководи държавата от правителство, аналогично или същото като това в момента”, каза Георгиев.

Той напомни, че самите ГЕРБ са декларирали, че искат да отидат на избори и каквото се случи, трябва да се приеме и да се направи така, че да работи държавата: „Ако се отиде към нови избори, излиза, че се е демагогствало, само за да се предизвика този хаос”.

„Единствената практическа възможност е да се направят компромиси от партиите в дясното пространство и да се направи едно мнозинство, което да излъчи правителство и да проведе необходимите реформи”, коментира Захари Георгиев, като напомни за сходствата между ГЕРБ и РБ, но и близкото говорене на Патриотичния фронт и заявеното желание за участие в управлението на ББЦ и АБВ.

„Въпреки нашето желание и самочувствие, че сме свършили немалко неща в тази малко повече от година мандат, ние явно изсърбахме супата, т.е. негативния вот на хората заради това некоректно отношение на партньора ни към общата подкрепа на правителството”, заяви социалистът.

Той сподели, че е оптимист, че може да се коригират пропуските: „Важно е да си извлечем поуките, а не да ги забравяме. Загубата е тежка, изключително неудовлетворително и слабо представяне на тези избори в сравнение с това, което очаквахме”.

Според анализите на БСП, разочарованите от нея са дали гласа си за АБВ, „Движение 21”, а някои – за „Атака” и ББЦ.

От БСП са си поставили за цел председателят да съумее в рамките до месец да предложи сериозни промени – персонални и структурни. Персонални – в Изпълнителното бюро.

„Нашата прекалена демократичност понякога ни играе лоша шега и ставаме подвластни от една страна на случайни събития, от друга страна – на събития, продиктувани от лични частни интереси”, заяви Георгиев.

Той допълни, че „е възможно да се овладеят структурите по много елементарен начин, семеен принцип, принципа на малка група приятели”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!