Кадиев: Не е нещо ужасно БСП да управлява с ГЕРБ

OFFNews 10 октомври 2014 в 09:43 5931 4

Георги Кадиев

„Не е нещо ужасно да се стигне до общо управление с ГЕРБ, но това трябва да е решение на нашите членове, а не на това ръководство, загубило катастрофално изборите."

Това заяви избраният преференциално за депутат от БСП в 43-то Народно събрание Георги Кадиев в интервю за Нова тв. Кадиев беше поставен от централата на партията на неизбираемо място в листата, но се издигна до втората позиция чрез преференция.

Хипотезата за коалиция с ГЕРБ беше отхвърлена от лидера на социалистите Михаил Миков още в нощта на изборите, на първата пресконференция на ръководството на БСП след обявяването на първите изборни резултати. Тогава Миков заяви, че избирателите са поставили БСП в опозиция.

Днес Националният съвет на БСП ще обсъди катастрофалния изборен резултат на социалистите и възможните ходове оттук нататък на закрито заседание. На пресконференция от 10 ч. се очаква и ГЕРБ да дадат повече яснота за бъдещото управление. АБВ също се събират днес, за да решават каква да е позицията им в консултациите.

Кадиев бе категоричен, че е неприемливо на преговорите с ГЕРБ да бъдат изпратени хора, гласували за избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Пеевски бе избран за председател с гласуване в парламента на 14 юни 2013 г. по предложение на бившия премиер Пламен Орешарски. Това решение сложи началото на края на кабинета "Орешарски", предизвика политическа криза и масови и продължителни протести.

"Голямата грешка, която направихме, и оттам тръгна проблемът, е гласуването за Делян Пеевски. Да, имаше много хора, които гласуваха от дисциплина, тях ги оставям настрани. Но ние си знаем кои бяха в групата за натиск", смята Кадиев. Отговорност на Миков ще е, ако пак вкара същите хора, заяви още Кадиев.

По думите му БСП има тежка загуба и не може да мине с тривиални мерки, а трябват радикални мерки.

"В БСП трябва да се върви напред. А моето усещане е, че сегашното ръководство и на този пленум за пореден път ще се опита да замаже нещата", опасява се Георги Кадиев.

Той смята още, че преди началото на разговорите между БСП и ГЕРБ е трябвало да има допитване вътре в партията.
ГЕРБ обяви преди дни, че от понеделник - 13 октомври, започва консултации с останалите 7 партии, които влизат в парламента.

Разговорите ще се водят по низходящ ред, като се започне с формацията с най-висок резултат след ГЕРБ - "БСП лява България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови