БСП допуска вариант, ако получи мандат, да предложи служебното правителство да стане редовно

OFFNews 14 юли 2021 в 10:49 3788 0

Предлаганият от председателя на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова вариант който и да вземе мандата, да предложи служебният кабинет да стане редовен, е един от многото възможни варианти за БСП. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Атанас Зафиров пред Нова тв.

"Това е възможен вариант. Ще се съберем на Национален съвет другата неделя и ще решим как да процедираме. Има достатъчно време, докато се завърти парламентарната ролетка", заяви той. 

Зафиров обясни, че ако БСП получи третия мандат за съставяне на правителство, ще се допита до другите политически сили дали ще получи подкрепа за подобен сценарий.

"Гарантирам ви, че ще влезем в такъв диалог и всичко ще бъде сложено на масата пред очите на цялото българско общество и там, където му е мястото - в българския парламент. Не от ефира на телевизията, не от прозореца на джипката. Диалог с всички парламентарно представени партии. Той трябва спешно да бъде възстановен", посочи Зафиров.

Той не отговори на въпрос дали столетницата обсъжда вариант да предложи лидера си Корнелия Нинова за следващ премиер, като отново повтори, че предстои обсъждане в ръководството на партията.

От думите на Зафиров стана ясно, че БСП няма да подкрепи кабинета на "Има такъв народ", защото не харесва начина, по който бе предложен и приоритетите, "ако изобщо може да се говори за приоритети". 

"Бяха нахвърлени някакви идеи, които не е ясно как ще бъдат реализирани. Начинът, по който бе предложен този кабинет, говори за задкулисие. Навремето имаше въпрос кой предложи Пеевски (за шеф на ДАНС). Сега стои въпросът кой предложи Николай Василев за премиер. Не става ясно на какъв форум е взето това решение. Не е ясно кой стои зад това решение. То беше представено от една партийна телевизия."

БСП държи да се върне държавността в институциите, да има социална защита и това да се прави в парламента. Държи и на това, че трябва да има сигурност за българските граждани. Нищо от това не присъства в анонсираната от ИТН програма, подчерта зам.-шефът на БСП.

Зафиров попита кой реши да се приватизира Българската банка за развитие, кой реши да се концесионират магистралите и защо предварително не е било обсъдено това. 

"Ако г-н Трифонов беше обявил тези неща в предизборната кампания, резултатите му щяха да бъдат много по-различни. Говорим за разминаване между приоритети и реални действия", каза той.

Атанас Зафиров отхвърли възможността да се стигне до нов парламентарен вот. Според него се търсела някаква задкулисна подкрепа за правителството на ИТН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови